Hirdetés

Megjelentek az elektromos perselyek a csíksomlyói kegytemplomban is

A készpénz használatának fokozatos visszaszorulása és a bankkártyás fizetés terjedése az egyházakat is arra ösztönzi, hogy nyissanak a modern technológia irányába. Mivel sokan már nem tartanak maguknál készpénzt, így Erdélyben, Székelyföldön is egyre több az olyan plébánia, ahol megoldásként már elektronikus formában, bankkártyával is lehet a „perselybe” pénzt dobni. Csíksomlyón pünkösd előtt szerelték fel a digitális automatákat.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megjelentek az elektromos perselyek a csíksomlyói kegytemplomban is
Fotó: László F. Csaba

Külföldön nagyon sok helyen már régóta dívik ez a szokás, viszont Erdélyben is kezd elterjedni, és már Csíksomlyón is alkalmazzák ezt a megoldást. A bankkártyás fizetési lehetőség számos előnnyel jár mind az adományozók, mind a templomok számára. Az emberek már megszokták a bankkártyás fizetést a napi vásárlásaik során, és az elvárás az, hogy ezt a kényelmet más helyeken, köztük a templomokban is élvezhessék.

Ezzel a lehetőséggel a templomok nemcsak a fizetési folyamatot teszik egyszerűbbé, hanem a hagyományos készpénzes adományozási formát is kiegészítik.

Az embereknek például már nem kell előre készülniük készpénzzel a vasárnapi istentiszteletekre vagy az egyéb közösségi eseményekre. Egyszerűen csak a bankkártyájukat kell magukkal vinniük. A turistáknak is, főleg a külföldieknek, egyszerűbb ez a lehetőség, nem kell folyton aggódniuk, hogy van-e náluk készpénz, helyi valuta.

A kényelem ellenére a csíksomlyói kegytemplomnál járva a templomot meglátogató turisták, zarándokok, helyiek között érdeklődve, legyenek azok fiatalok, középkorúak vagy idősebbek, nem találkoztunk olyan személlyel, aki bankkártyával fizetett volna perselypénzt.

A válasz mindenki részéről egyöntetűen az volt, hogy a perselypénzt hagyományosan készpénzzel fizetik.

László F. Csaba

Egy középkorú hölgy azt válaszolta, hogy munkájából adódóan neki még bankkártyája sincs, egy fiatalabb anyuka pedig rácsodálkozott, hogy egyáltalán van ilyen lehetőség. Pedig könnyen észrevehető helyen van a digitális automata – a somlyói templomban kettő is –, szinte közvetlenül a bejárat után, de vélhetően többen észre sem veszik, fel sem figyelnek rá, hogy mi célt szolgálhat az a kütyü az oszlopon.

Az elektromos persely használata nem bonyolult, csak ki kell választani az adományra szánt összeget – három lehetőség adott: 5, 10 és 50 lej –, majd a bankkártyát a leolvasóhoz kell tartani, és máris megtörtént a „tranzakció”.

– Az embereknek meg kell barátkozniuk az elektromos persellyel, használgatják, de még nem szokták meg igazán. A csíksomlyói kegytemplomba pünkösd előtt szerelték fel a két elektromos perselyt a bejáratnál – közölte érdeklődésünkre P. Tímár Asztrik OFM templomigazgató. A ferences szerzetes a romkat.ro-n megjelent információkat ajánlotta figyelmünkbe. A katolikus portálon a többi között arra hívják fel a hívek figyelmét, hogy az okostelefonok és bankkártyák világában egyre kevesebben hordanak maguknál készpénzt, ezért a Gyulafehérvári Főegyházmegye kezdeményezte, hogy a templomba betérő személy készpénz használata nélkül „dobhasson pénzt a perselybe”.

László F. Csaba

Rámutatnak arra is:

a technika és annak fejlődése nem ördögtől való, viszont nem téveszthető szem elől, hogy Jézus Krisztus követésében bármely műszaki, technikai fejlődés mindössze eszköz lehet, de cél nem. A technika önmagában nem erkölcsös és nem erkölcstelen: az erkölcsi tartalom azoktól az emberektől függ, akik mögötte állnak.

A portálon egy videó is látható, ahol az elektromos persely használatát mutatják be.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!