Hirdetés

Megérkeztek a parkolójegyek

„Ideiglenesen üzemen kívül!” – jelenleg ez a felirat áll a szé­kely­ud­var­he­lyi par­ko­ló­auto­ma­tá­kon, ezenkívül semmiféle információ nem segíti azokat, akik fi­ze­tős parkolóhelyet vennének igénybe. A Küküllő-par­ti városban a múlt évben változott a parkolási rend, év elejétől drágulás is életbe lépett. Megtudtuk, hogy bár korábban arról volt szó, az automatákat egyelőre mégsem vonják ki használatból.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megérkeztek a parkolójegyek
Sokat nem árul el a felirat. Aki fizetni akar, törheti a fejét Fotó: Hodgyai István

Tavaly nyáron döntött az önkormányzat a par­ko­lási rendszer át­a­la­kításáról, akkor arról volt szó, hogy fokozatosan el­tűn­nek a parkolójegyet kiadó auto­maták, és elsősorban az SMS-ben, illetve a TPark alkalmazáson történő fizetés veszi át azok helyét. További utcákra terjesztették ki a fizetős rendszert, de az új helyszíneken berendezéseket már nem helyeztek el. 
Mint korábban lapunk is megírta, január elsejétől drá­gult a parkolás, eltörölték az A zónában, azaz a vá­ros­köz­pont­ban a bérletváltás lehetőségét. Az év végén közzétett városházi tájékoztatás szerint az új tájékoztató táblák kihelyezése és a jegy­auto­maták átállítása ja­nu­ár 3-án kezdődik, azóta azonban eltelt bő két hét, és az átállás még mindig tart. Bár – mint érdeklődésünkre kiderült – lassan a végéhez közeledik. 


Hirdetés


A polgármesteri hivatal saj­tó­szó­vivőjétől megtudtuk, hogy úgy határoztak, csak fokozatosan vonják ki az auto­ma­tákat, tehát egyelő­re nem szerelik le azokat, ugyanis felméréseik szerint még mindig főleg ezeket használják az autóvezetők, jóval kevesebben oldják meg a fizetést telefonjuk segítségével. Zörgő Noémi elmondta, hamarosan megérkeznek az új díjszabásokról és a fizetési lehetőségekről szóló tájékoztató táblák, amelyeket a régiek helyére szerelnek fel, és még egy ideg átmenetileg használhatók lesznek a jegykiváltó berendezések. 
A rendszer átalakításakor gondoltak azokra is, akiknek nehézséget jelenthet a mobi­lapplikáción vagy SMS-ben való fizetés, és az ígéret szerint kaparós jegyeket is bevezetnek. Éppen érdeklődésünkkor érkeztek meg az új kaparós jegyek, amelyek mától már megvásárolhatók a polgármesteri hivatal pénztárában. A csak román nyelvű jegyeket a megfelelő dátum, illetve a parkolás időintervallumának megjelölésével úgy kell elhelyezni az autó műszerfalán, hogy jól látható legyen. A hivatalnál azt mondták, dolgoznak azon, hogy minél hamarabb az üzletekben is megvásárolható legyen a kaparós jegy. 
A fizetős parkolás annak ellenére érvényben van, hogy jelenleg még nem működnek az automaták Székelyudvarhelyen – hívta fel a figyelmet a sajtószóvivő. A városban 2011 óta kell jegyet váltani a parkoláshoz, akkor 18 parkolóautomatát vásároltak, a rendszert azóta is a polgármesteri hivatal működteti. Jelenleg összesen 20 berendezés van a hivatal leltárában. Az A övezetben, azaz a városközpontban és a környező utcákban 310 parkolóhely van, itt 40 perces parkolásért a tavalyi 3 lej helyett 4 lejt kell fizetni. A B övezetben ugyanezért az összegért egy óráig állomásoztatható az autó. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!