Hirdetés

Megbecsült önkéntesek

Felavatták a székely­ke­resz­túri önkéntes tűzoltók új szertárát. Az ünnepségen megyei és magyarországi tűzoltó-egyesületek vonultak fel, mentési bemutatót tartottak.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megbecsült önkéntesek
Szertáravató. Beérett a munka gyümölcse Fotó: Miklós Dalma

Használatba vették Szé­kelykeresztúron az önkéntesek a helyi tűzoltó-egyesület felújított szertárát a Kossuth Lajos utca 2. szám alatt. A szombati esemény alkalmából az egyesület tizennyolcadik évfordulóját is megünnepelték. Szali Mózes, a keresztúri Villám–Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke elmondta, hogy a szervezet megalakulása óta vágynak egy olyan helyiségre, ahol biztonságosan és rendszerezetten tárolhatják felszereléseiket és a tűzoltóautókat.
Nyolc év munkája nyomán, Hargita Megye Tanácsa és a helyi önkormányzat támogatásának köszönhetően álmuk teljesült. A támogatások mellett a szertár megvásárlásához szükséges anyagiakat az egyesület a saját tevékenységeiért kapott összegből finanszírozta.
Az egyesület elnöke hangsúlyozta az önkéntesség fontosságát, s meggyőződése, hogy az új szertár nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy minél több bajba jutott emberen segíthessenek. Elmondta, jelenleg is sokan csatlakoznak az egyesülethez, a szombati szertáravatón éppen huszonnyolc tagot számláltak.
Az eseményen Koncz Hunor János polgármester köszönetet mondott az önkéntes tűzoltóknak, akik erejüket és bátorságukat nem kímélve tesznek azért, hogy a polgárok mindennap biztonságban legyenek.

– A semmiből építkeztek, és jutottak el oda, ahol ennyi év után tartanak

- hangsúlyozta.
Béres Ferenc budapesti tűzoltó alezredes sok sikert kívánt a keresztúriaknak, majd Bodó László, a kaposvári Kötél Egyesület elnöke szólt a hallgatósághoz. A Villám és a Kötél Egyesület közös autómentő bemutatót tartott. Végül az egyházak képviselői megáldották az új létesítményt. 
Az új szertárban egy harmincméteres kosaras autót, egy víztartállyal ellátott autót, mentőcsónakot, az egyesület teljes tűzoltó­fel­sze­re­lését, illetve a külföldről érkező segélycsomagokat fogják tartani.
A 198 négyzetméteres raktározási felületen kényelmesen elférnek a technikai eszközök és a járművek, illetve az építmény biztosítja a svájci és a holland támogatások tárolását is. Az ide érkező kórházi felszereléseket vagy iskolai segélycsomagokat később szétosztják a helyi civilek között, de Csík és Gyergyó vidéke, illetve Maros és Kolozs megye is részesül a segélyekből. Ugyancsak itt szeretnének kialakítani egy katasztrófavédelmi bázist, amelyet tömeges katasztrófa esetén a lakosság rendelkezésére bocsátanak, tájékoztatott a keresztúri elnök. A polgármester arról számolt be, hogy idén rendhagyó módon többek között a Villám Egyesületet is Pro Urbe díjra jelölték. Az elismerést augusztus 3-án adják át. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!