Hirdetés

Megállították a rendőrök, megkérdezte tőlük, tudják-e, hogy kicsoda ő

Rendőrök állították meg Daniel Horodniceanut, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) alelnökét egy Iaşi megyei községben, mert nem jelezte előzési szándékát.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megállították a rendőrök, megkérdezte tőlük, tudják-e, hogy kicsoda ő
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

A Iaşi Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az eset május 5-éről 6-ára virradóan történt Schitu Duca községben. A járőröző rendőrök megállították Daniel Horodniceanut, mert nem jelzett, mielőtt előzésbe kezdett volna. A rendőrök közölték vele, hogy szabálysértést követett el, és figyelmeztetést kapott.

Ezt követően nyilvánosságra került egy videófelvétel, amelyben Daniel Horodniceanu – aki korábban a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyésze volt – azt kérdezi az őt megállító rendőröktől, tudják-e, hogy kicsoda ő.

A videófelvétel tanúsága szerint Horodniceanu azzal fenyegeti meg a rendőrt, hogy felveszi a kapcsolatot feletteseivel.

A felvételen a rendőr azt feleli Horodniceanunak, hogy nem ismeri, mire a CSM alelnöke felhívja a rendőr figyelmét, hogy a DIICOT főügyésze volt, és a megye összes rendőre ismeri őt.

„Daniel Horodniceanu főügyész vagyok a szervezett bűnözéstől. Nem ismer engem?” – kérdezi az ügyész.

„Nem ismerem önt” – válaszol a rendőr.

„Vajon miért nem ismer? Hát honnan való ön, Vasluiról vagy Iaşi-ból?” – kérdi Horodniceanu.

Ezt követően a rendőr közli, hogy az 1-es számú vidéki rendőr-kapitánysághoz tartozik. A felvétel azt is megörökítette, amint a rendőrök kérik Horodniceanu személyazonossági igazolványát, járművezetői jogosítványát, az autó forgalmi engedélyét és biztosítási kötvényét.

„Én az ügyészi igazolványomat adom oda, és még egyszer megkérdezem, hogy miért állítottak meg” – replikázik Horodniceanu.

A rendőr felsorolja, hogy nem tartotta be az előírt távolságot, jelzés nélkül előzött, és túlhaladta a megengedett felső sebességhatárt. Azt is közli, hogy nem bírságolja meg, csak figyelmeztetni akarja a szabálysértésekre.

Horodniceanu ezt követően kilátásba helyezi, hogy „beszélni fog” a megyei rendőrfőnökkel, „Gîtlan úrral”.

A felvétel tanúsága szerint Horodniceanu azt is mondja a rendőröknek, hogy huszonöt éve ügyész, és hogy közbenjárt Gabriel Oprea volt belügyminiszternél a rendőri fizetések 15 százalékos növelése érdekében.

Miután a videófelvétel nyilvánosságra került, Daniel Horodniceanu sajtónyilatkozatot tett közzé, amelyben kijelenti, hogy nem követett el semmiféle közúti szabálytalanságot, és hogy az őt megállító két rendőr ismerte őt.

„Egy semleges személy nézőpontjából egy rendőrt látunk szolgálatteljesítés közben, aki ellenáll a forgalomban szabályszerűen megállított ügyész nyomásgyakorlásának. A valóság azonban más: éjjel 1:30-kor megállított egy vidéki rendőrcsapat, anélkül, hogy bármiféle közlekedési szabályt megszegtem volna. Egy jól megrendezett jelenet tanúja voltam, amelyet két olyan rendőr készített elő, aki ismert engem. Ma megtudtam, hogy a jelenetet le is filmezték, valószínűleg rejtett kamerával „nem testkamerával” – nyilatkozta az ügyész, hozzátéve, hogy a felvételt megvágták, és 'kontextusból kiemelve' úgy tűnik, mintha visszaélne hatalmával egy kötelességét teljesítő rendőrrel szemben.

Horodniceanu azzal magyarázza viselkedését, hogy szabályosan közlekedett, és „nem először” történik meg, hogy a rendőrök mégis megállítják; ráadásul – teszi hozzá – a rendőrök letagadták, hogy ismerik, amivel „provokálták” őt, amire ő „emocionálisan” reagált.

„Túl a reakciómon, amit – bármennyire is kiprovokáltan történt – őszintén sajnálok, ez a kérdés azt a tágabb témát is felveti, hogy a rendőrök minden ok nélkül megállíthatják a járművezetőket a forgalomban, olyan törvénysértésekre hivatkozva, amelyekről a járművezető képtelen bizonyítani, hogy valótlanok” – idézi Daniel Horodniceanut az Agerpres hírügynökség.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!