Hirdetés

Megalakult az RMDSZ nélküli kormány, Kelemen Hunor éles szavakkal bírálta az új kabinetet

Bizalmat szavazott a parlament csütörtökön Marcel Ciolacu miniszterelnök-jelölt kormányának.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 4 perc
Megalakult az RMDSZ nélküli kormány, Kelemen Hunor éles szavakkal bírálta az új kabinetet
Fotó: Kelemen Hunor/Facebook

Az új kabinet beiktatását 290 képviselő és szenátor támogatta, 95-en ellene voksoltak a titkos, golyós szavazáson. Érvénytelen szavazat nem volt. A kormány beiktatásához legkevesebb 233 támogató szavazatra volt szükség.

„Az új kormány programja copy-paste módszerrel készült, és a kormánypártok rendkívül zajosan és bután végeztek ki egy hiteles, kiegyensúlyozott és felelős partnert” – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a Ciolacu-kabinet beiktatásáról szóló szerdai parlamenti vitán, bejelentve, hogy az RMDSZ törvényhozói jelen lesznek az ülésteremben, de nem fognak szavazni.

Felszólalásában a politikus kifejtette:

néhány nappal ezelőtt még azt hitte, hogy a romániai politikában végre elérkezett az adott szó és a kötelezettségvállalások betartásának, az egyenességnek és a tisztességességnek az ideje. Meggyőződését fejezte ki, hogy csak ezeken az alapvető értékeken keresztül lehet elkezdeni az elveszett bizalom helyreállítását a társadalom és a román állam vezetői között.

„Nem így történt. Egy újabb hatalmas lehetőséget szalasztottunk el. Rendkívül zajosan és bután végeztek ki előre megfontolt módon egy hiteles, kiegyensúlyozott és felelős partnert. Igen, nem tagadom, dühösek vagyunk. Dühösek vagyunk, amikor azt látjuk, hogy sárba tapossák ezeket az értékeket, amikről beszéltem” – fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette: az RMDSZ politikusait felháborítja, hogy „a szakmaiság, a komolyság, a kiszámíthatóság, a döntéshozatal átláthatósága, a felelősséggel végzett munka egyáltalán nem számít”, miközben a kormányprogramot „copy-paste módszerrel” dolgozta ki a kétpártira szűkült koalíció.

Az RMDSZ elnöke leszögezte, hogy a partnerek megalázásával és szószegéssel nem lehet építkezni. „Persze a harag elmúlik, de marad a keserű szájíz és a bizalom hiánya” – idézi az Agerpres hírügynökség a szövetségi elnököt. A kormányprogrammal kapcsolatban pedig ironikusan megjegyezte: ennek számos előírása már a miniszterelnök-jelölt hivatali esküjének letétele előtt megvalósult.

„Gratulálok, önök Románia történetének legsikeresebb kormánya. Ez történik, ha copy-paste módszerrel dolgozzák ki a kormányprogramot, és el sem olvassák, amit átvettek”

– fordult Marcel Ciolacu miniszterelnök-jelölthöz, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökéhez.

Kijelentését taps kísérte.Kelemen Hunor a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) is üzent. „Kedves liberális kollégák: úgy látom, hogy rendkívül elégedettek és nyugodtak vagytok, miután sikerült megszereznetek a fejlesztési tárcát és a környezetvédelmi minisztériumot. Megértem, hiszen keményen dolgoztatok és sok áldozatot hoztatok ezért. E ragyogó teljesítmény után a PSD gondjaira bízunk benneteket” – mondta a politikus. Majd ismét Marcel Ciolacuhoz fordulva figyelmeztette a leendő miniszterelnököt: megtörténhet, hogy a PNL a kormányból kilépve cserben hagyja őt.

„Még mindig bízom önben, miniszterelnök-jelölt úr, mert tudom, hogy nem akarta eladni Erdélyt. Tudtam ezt akkor is, amikor mások teljesen indokolatlanul ezzel vádolták önt.

És szintén ön segített engem ezekben a napokban megérteni a három évvel ezelőtti vádak magyarázatát. Amikor néhány nappal ezelőtt megkérdeztem öntől, hogy miért kellene feladnia az RMDSZ-nek mindkét minisztériumát, (...) zavarba ejtően érvelt. A válasza ez volt: ilyen a politika” – idézte fel a szövetségi elnök.

Beszéde végén Kelemen Hunor bejelentette, hogy az RMDSZ törvényhozói jelen lesznek az ülésteremben, de nem fognak szavazni a Ciolacu-kormány beiktatásáról.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!