Hirdetés

Meg kellene csókolja az egész hivatal a... Botrányba fulladt az udvarhelyi tanácsülés

Nem volt hiány nézeteltérésekből és személyeskedésekből sem a pénteken összehívott székelyudvarhelyi rendkívüli tanácsülésen. A testületi ülésen a helyi sporttevékenységekre szánt pályázatok eredményéről kellett volna dönteni, ám heves vita tört ki a Székelyudvarhelyi Góbék Teqball Team pályázati rendszerből való kizárása miatt.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Meg kellene csókolja az egész hivatal a... Botrányba fulladt az udvarhelyi tanácsülés
Heves vita alakult ki a sportpályázatok kapcsán Fotó: Magyari Hunor/Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala

Az önkormányzati testület rendkívüli ülése már erős összetűzésekkel kezdődött, a procedurális formaságokat követően Gálfi Árpád polgármester egy előre megírt beszéddel készült, melyben az RMDSZ korábbi években megfigyelt „sportstratégáját” ekézte. A számonkérő beszédet konkrétan Benedek Árpád Csaba önkormányzati képviselő irányába fogalmazta meg, többek közt felróva a testületi tagnak, hogy Székelyudvarhely helyett a labdarúgó-akadémia Csíkszeredába ment, a jégkorong-akadémia pedig miattuk nem létesített a városban jégpályát az ő alpolgármestersége idején. Gálfi Árpád a Székelyudvarhelyi Góbék Teqball Team beadott két pályázatának szabotálását is Benedek Árpád Csaba nevéhez kötötte, aki szerinte György Istvánon, az asztaliteniszklub vezetője személyén keresztül vágta el a csapatot a pályázati forrásoktól. 

A polgármester beszéde után György István is felszólalt az ülésen:

A gyomrom felfordult. Ne én legyek a bűnbak amiatt, hogy megmentettem a hivatalt egy csalástól, egy számvevőszéki, egy DNA-s ügytől. Meg kellene csókolja az egész hivatal – már bocsánat a kifejezésért – a seggemet, mert éltem egy fellebbezéssel jogosan, megelőzve ezzel, hogy bárki – legyen a világbajnok – csalás útján kapott volna támogatást.

Tartsuk be azt a játékszabályt, amit nem mi, hanem pont a hivatal talált ki. Megkérem szépen, hogy az én nevemet ne mocskolják, se a sportágamét, se a csapatomét. Betartottuk és kérünk mást is betartani azokat a szabályokat, törvényeket, amit a pályázati rendszer megkövetel. Sajnálom, hogy ide került a dolog. Köszönöm szépen! Kellemes napot! – fogalmazott.

Az edző ezt követően elviharzott az ülésről. Benedek Árpád Csaba felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy valószínűleg nem ért a törvényekhez, ugyanis több pályázatot úgy hagytak jóvá, hogy azok nem feleltek meg a szabályoknak, ennek észrevételét pedig a jegyző is megköszönte. Benedek után Szakács Tibor is felszólalt, rámutatva, hogy

polgármesterként városszinten elismert sportolókat és sportágakat egymásnak ugrasztani a hivatal hibája miatt túlmegy minden határon.– Hogy ez a hivatal hibájából történt, a szakbizottságban bebizonyosodott egyértelműen – szögezte le hozzátéve, hogy ha nem veszik észre a hibát, a hivatal itta volna meg a levét. – Én azt ajánlom, hogy a polgármester úr reggel keljen fel hamarabb, és azt a papírt, amit megírnak önnek, olvassa el, legalább tudja, hogy mit olvas itt fel, mert ezzel óriási öngólt lőtt, az, hogy minket szidalmaz, belefér, de ez nem fér bele – zárta. 

Venczel Attila jegyző az ülés végén megállapította, hogy a szakbizottságok véleményezése híján a napirendi pontról nem hozható döntés. Utólag a polgármesteri hivatal oldalán megjelent közlemény szerint néhány tanácsos idejekorán – a bizottsági kiértékelés befejezése előtt – hívta össze a testületi ülést, törvénytelenül jóváhagyatni az általuk előterjesztett határozattervezetet, meghaladva hatáskörüket. A közlemény szerint ugyanakkor mivel nem sikerült döntést hozni, az a jövő hétre várható.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala a Facebook-oldalán adott ki rövid közleményt az esetről. A következőket írták:

Ismét botrány alakult ki a sporttámogatások kiutalása körül. Mint minden évben, sajnos idén sem mentes a botránytól a sporttámogatások odaítélési folyamata. A sporttámogatások keretösszegét, az 1 500 000 lejt, a költségvetés elfogadásakor a tanácsosok hagyták jóvá. Szintén a testület fogadta el azt a szabályrendszert, amelynek alapján egy elbírálóbizottság értékeli ki a határidőn belül benyújtott pályázatokat. A tanácsosok által elfogadott eljárás szerint az elbírálási bizottság kiértékelését a polgármester kell az önkormányzati testület elé terjessze, legkésőbb május 26-ig. Azonban mielőtt a bizottsági kiértékelés befejeződött volna, néhány tanácsos soron kívüli testületi ülést hívott össze, és – meghaladva hatáskörüket – ők terjesztették elő azt a határozattervezetet, amellyel a bizottság még be sem fejezett kiértékelését szerették volna törvénytelenül jóváhagyatni. A sporttámogatásokra szánt közpénz elköltése is kizárólag törvényesen és átláthatóan tehető meg. A saját érdekeket kiszolgáló, törvénytelen politikai lépések eredménye, hogy a világranglistát vezető, világbajnokkal rendelkező teqballcsapat támogatása meghiúsulni látszik. A választott képviselők jogtalanul nem befolyásolhatják a pályázatok odaítélésének folyamatát. Mivel a mai nap nem sikerült törvényesen döntést hozni, ezért a jövő hétre várható a végső döntés.

A kialakult botrànyról Godra Zsolt önkormányzati képviselőt is megkerestük. A hivatal közleményèről kikértük a véleményét is, mint mondta: – Nagyon sarkításokat, hadd ne mondjam, hazugságokat tartalmaz. Ha valaki elolvassa a bejegyzést, azt gondolhatja, hogy a testület törvénytelen módon szeretnè a pàlyàzatok elbìràlàsànak folyamatàt véghez vinni. Tényeket közölve Godra tudatta, hogy a hatályos szabályzat szerint az elbírálás folyamata április 28-án le kellett volna járjon, de ez nem így történt, azóta többször is összehívták a szakbizottságot. Godra is megerősítette, hogy a késlekedés nagy gondokat okozhat a pályázóknak, hiszen csak a szerződések aláírása utáni kiadásokat tudjuk a kapott összegből fedezni. Godra Zsoltot, aki a Szèkelyudvarhelyi Góbék Teqball Team egyik főtámogatója, a sportegyesületet övező vitáról is megkérdeztük. Mint közölte, a tavalyi évben nem vette észre a csapat pályázati beadványának formai hibáit az apparátus, ez idén viszont megtörtént, a formai hibák felügyelete és ellenőrzése pedig nem a testületre tartozik – fejtette ki, hogy hogyan is nyerhetett a teqballos csapat a tavalyi évben támogatást.

Benedek Árpád Csaba önkormányzati képviselőt is megkerestük a tanácsülésen kialakult személyeskedő vagdalkozás okán. Mint közölte, a polgármester politikai támadással akarta az apparátusának szakmai hozzá nem értését leplezni. Benedek szerint az is abszurd vád, hogy a testületi tagok meghaladták volna képviselői hatáskörüket – ahogy ezt a hivatal Facebook-bejegyzésében is közzé tették, mert a határozattervezetet mindhárom frakció közösen kezdeményezte. Benedek ugyanakkor kiemelte: a hasonló sporteseményekről és támogatásokról az ezelőtti években is rendkívüli tanácsülésen döntött az önkormányzati testület. Benedek hangsúlyozta, már az is elfogadhatatlan, hogy az döntéshozás eltolódott, nem beszélve arról, hogy a sportágakban megszervezett tavaszi fordulók és meccsek finanszírozására nem lesz elszámolható a pályázati összeg a késlekedés miatt. Benedek szerint az is érthetetlen, hogy az asztalitenisz klubnak és a Futsal csapatának sem hagyták egy-egy pályázatát jóvá, arra hivatkozva, hogy a bajnokságban és Kupa-sorozatban ugyanazzal a kerettel vennének részt, holott ez nem számít kritériumnak.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!