Másfél kilométeres fotókiállítás

Tegnap délben a Székely­udvar­helyi Rotary Club a szív világnapja alkalmából nyolcadik alkalommal hívta sétára a városlakókat. A rendszeres mozgás pozitív ha­tásaira hívták fel ezúttal is a figyelmet, ugyanakkor a Szívecskék a természetben című fotókiállításra is sor került.

Délben kisgyerekes szülők, nagyszülők gyülekeztek Szé­kelyudvarhely Szejke felő­li kijáratánál, hogy sétálva együtt tehessék meg a három kilométeres távot az esemény szervezőivel, ugyanakkor megszavazzák a sétányon másfél kilométeren kiállított legjobb szívecskés természetfotót. A Rotary Club figyelemfelkeltő akciója a rendszeres mozgás pozitív hozadékaira irányítja a figyelmet, hisz Romániában átlagosan félóránként szenved szívinfarktust egy állampolgár, a lakosság harmada magas vérnyomással küszködik, több mint 7 millió személy esetében jelentkeznek az érrendszeri betegségek általános tünetei. A rendszeres séta lehet az egészséges életmód első lépése, mellyel nagymértékben megelőzhetők a kardiovaszkuláris betegségek, állítják a szervezők.

A Club által létrehozott Szívek sétánya célja, hogy kortól függetlenül mindenkit sétára biztasson.

A Rotary Club négy éve lelkes természetjárókkal közösen hirdetett először fotópályázatot Szívecskék a természetben témakörben, így az előző években beérkezett több száz fényképből harminc darabot a sétány mentén, valamint a Fuss neki rendezvényen! mutattak be, egy részét a városi kórház kardiológiai osztályának adományozták.

A fotópályázat idén is folytatódott, a fotósok 37 fényképet küldtek be, a sétán részt vevők szívüknek legkedvesebbre szavazhattak tegnap, ugyanakkor az előző évek nyertes fotóit is megtekinthették a sétány vendégei. Kiss Éva természetjáró fejéből pattant ki a gondolat, hogy a természetben fellelhető szívformákat megörökítsék és pályázatot hirdessenek, a munka nagy részét pedig Lőrincz L. Lajos fotós végezte. A Spektrum Fotóklub öt éve csatlakozott a Rotary szívnapi rendezvényéhez, hogy munkájukkal színesítsék a jó célt szolgáló eseményt.