Hirdetés

Március 15-i megemlékezések

Csíkszentkirályon és Tusnád községben is megemlékeztek az 1848-49-es szabadságharcról a hétvégén. Nemzeti ünnepeinket figyelembe véve március 15. kiemelkedő jelentőségű a magyar nép számára politikai és vallási meggyőződéstől függetlenül – hangzott el a beszédekben.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Március 15-i megemlékezések
Ünnepi műsor Csíkszentkirályon Fotó: Vlaicu Lajos

Csíkszentkirályon vasárnap, a déli szentmisét követően a plébánia előterében emlékeztek meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Az ünnepélyen az elöljárók, a fúvószenekar, a Vitos Mózes Általános Iskola, a Dalárda helyi férfikórus, valamint a Vadrózsa néptánccsoport is fellépett. A megemlékezők hallhatták Dajka Mihályt tárogatón játszani, illetve Imets Gabriellát verset szavalni, és végül elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere köszöntötte az összegyűlteket.

– Nemzeti ünnepeinket figyelembe véve március 15-e kiemelkedő jelentőségű a magyar nép számára politikai és vallási meggyőződéstől függetlenül. Olyan hősökre emlékezünk, akik ugyan vereséget szenvedtek, ám meg nem alkuvásukkal, hősies helytállásukkal beírták magukat a magyar nemzet történelmébe – mondta a polgármester. Hozzátette: minden magyar méltán lehet büszke a magyar szabadságharc hőseire. A márciusi ifjakban a szabadság szeretetének vágya égett, nekünk is erre a tűzre van szükségünk a mai nap kihívásaiban, hogy a nehézségeket leküzdve szabadon élhessünk hazánkban.

– Akarnunk kell, hogy mi, akiket az anyaországtól elszakítottak, megmaradjunk, és nap nap után tegyünk a szabadságunkért, hiszen a nemzetünknek van neve, nyelve, hazája, történelme és jelene – zárta ünnepi beszédét a polgármester.

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, Csíkszentkirály szülöttje is a helyszínen köszöntötte a templom udvarán összegyűlteket.

– Korábban a nagyhatalmak összefogtak egy olyan nemzet ellen, mint a magyar. Ma a nagyhatalmak sakkjátszmákat indítanak Kelet-Európában, ahol életek tízezreit oltják ki, csupán azért, hogy a nagyhatalmi játszmákat kényük-kedvük szerint játszhassák. Bizonyos, hogy az 1848-as forradalom nélkül nem lett volna kiegyezés, és Erdélyben sem indulhatott volna el ekkora fejlődés – elevenítette fel a történelmi mozzanatokat és azoknak a jelenre való hatásait Tánczos. Kiemelte: talán most Romániára is hasonló fejlődés várhat, hogyha sikerül megharcolnia a Nyugat munkaerő-elszívó hatásával.

Csíkszentimrén szintén a déli szentmisét követően emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc hőseire, ahol a helyi iskolások és a Szent Imre Fúvószenekar vettek részt. Az ünnepi beszédek alkalmával Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere és Hajdu Gábor parlamenti képviselő is megosztották ünnepi gondolataikat a község lakóival.

Tusnád községben szombaton emlékeztek meg két helyszínen az 1848-49-es forradalomról. Tusnád község polgármesteri hivatala, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület, az Imets Jákó Általános Iskola és a Pro Musica Egyesület által tartott megemlékező műsorral készültek a község lakóinak.

Az elmúlt hétvégén megyénk több településén - így Vacsárcsiban, Ajnádon, Csíkszentmártonban, Menaságon, Csíkszentléleken, Csíkszentimrén, Újtusnádon, Nagytusnádon és Csíkszentkirályon - is megemlékeztek az 1848-49-es szabadságharcról.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!