Magyar vaknak magyar iskolát! – Sajtótájékoztatót tartott az EMLE

Butu Arnold Csaba, az EMLE elnöke, Ambrus Levente, a Siconomy képviselője és Máté Zsolt, EMLE alelnök a székelyudvarhelyi sajtótájékoztatón

Az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület nevét rejti az EMLE. Ez a civil szervezet a magyar ajkú látássérültek érdekképviseleteként kíván működni, és vállalt célja, hogy újra létrehozza Romániában a magyar kisebbséghez tartozó vakok, látássérültek és gyengén látók számára a 101 éve nem működő anyanyelvi oktatást. Bel- és külföldi érdekképviselettel is kíván foglalkozni, az érintett felnőttek és gondozóik, kísérőik számára pedig meg kívánja teremteni a teljes értékű munka körülményeit, a sport- és a kulturális élet kereteit.

Négy évvel ezelőtt fogalmazták meg, hogy önálló, magyar tannyelvű, bentlakásos, speciális oktatási intézményt szeretnének létrehozni Székelyudvarhelyen. Néhány hónapja adománygyűjtő kampányba kezdtek: a székelyföldi megyékben ez idáig 18 adománydobozt helyeztek ki olyan üzletekben, amelyek felvállalták az ügyet; ugyanakkor internetes felületeken is gyűjtenek. Jelen pillanatig 11 364 euró gyűlt össze. Eddigi fő stratégiai partnerük a Romániai Magyar Cserkész Szövetség (RMCSSZ) volt, amely országos kapcsolati hálóval rendelkezett.

Butu Arnold Csaba, az EMLE elnöke

A hagyományos adománygyűjtésre felfigyelt Ambrus Levente, a Siconomy Közösségimédia-ügynökség társalapítója is. Nagyon egyszerű és magától értetődő volt ez a találkozás, hiszen jó érzés volt tapasztalni, amikor meggyőződött arról, hogy az egyik általa látott adománygyűjtő dobozba az adakozók nem csupán a visszajáró aprópénzt helyezték el, hanem nagyobb címletű bankjegyeket is, ami azt bizonyítja, hogy voltak már előzetes információik a kezdeményezésről, ismerték a szándékot.

Ambrus Levente vállalkozó a közösségépítésben lát nagy lehetőségeket

A következő alkalommal már ő maga is úgy tért be az illető boltba, hogy vitte a saját célzott adományát. Mivel maguk is közösségépítéssel és fejlesztéssel foglalkoznak, kollégáival együtt elhatározta, hogy rendelkezésre bocsátja az általuk üzemeltetett médiafelületeket, s túl ezen felajánlotta, hogy a partnereiktől származó ez évi előfizetések felét – ez cégenként 150 lej/év – máris felajánlják az EMLE javára, valamint további fejlesztéseket is eszközölnek, amelyek segítik majd a hagyományos és az internetes gyűjtést egyaránt. Erről a szándékról írtak alá Butu Arnold Csabával, az EMLE elnökével egy fontos megállapodást.

Máté Zsolt, az EMLE alelnöke és menedzserasszisztense – dolgozott már középvezetőként a versenyszférában, de a média világa sem ismeretlen számára – bízik a hamarosan megmutatkozó szép eredményekben

Az egyesület alelnöke, Máté Zsolt elmondta, hogy céljuk egy igen jelentős pénzalap, egymillió euró összegyűjtése. Jó hírként azt is közölte, hogy van egy jelentős összeget felajánló személy is a látóterükben, akivel tárgyalásokat folytatnak. Ami a gyűjtődobozokat illeti, több kiterjedt bolthálózattal rendelkező kereskedelmi vállalattal is egyeztetnek ezekben a napokban. A médiakampányuk, a közösségi oldaluk, a honlapjuk hamarosan bővül, új és dinamikusabb arculatot kap. Számítanak a sajtó képviselőinek segítségére és minden jó szándékú adakozóra. Hamarosan nyilatkoznak arról is, hogy mely ingatlanban vagy ingatlanokban, milyen keretek és milyen körülmények közepette képzelik el a tervezett intézményt.

Az EMLE postacíme: 535600 Székelyudvarhely, Tomcsa Sándor út 9/31, Hargita megye, Románia. Irodájuk Székelyudvarhelyen, a Városháza tér 18. szám alatt található, villámpostacím: office@erdelyivakiskola.org.

Honlap: www.erdelyivakiskola.org.

Aki segíteni szeretné munkájukat, keresse az adománydobozokat.

Átutalással a következő számlákra való befizetésekkel lehet hozzájárulni ehhez a nemes kezdeményezéshez:
Asociația pentru Nevăzători Maghiari din Ardeal,
RON: RO57OTPV261001279863RO01,
HUF: RO61OTPV261001279863HU01,
EUR: RO14OTPV261001279863EU01,
USD: RO71OTPV261001279863US01
(OTP BANK ROMANIA, Swift kód: OTPVROBUXXX).

A szerző felvételei

Simó Márton

: an accessible web community