Hirdetés

A magtól a zöldségnevelésig

Tartalmas előadásokban lehetett részük mindazokat, akik szombaton részt vettek a Civitas Alapítvány és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének közös Magbörzéjén. Az információk mellett tájfajta magokkal is gazdagodhattak a jelenlévők.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 1 perc
A magtól a zöldségnevelésig
Hiánypótló rendezvény. Útmutató zöldségtermesztéshez Fotó: Hadnagy Éva

Régi, ám néhány éve szünetelő hagyományt élesztettek újra a szombati Magbörzével a Civitas Alapítvány munkatársai, partnerségben a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével. Az eseményen a magtermesztéstől a palántanevelésen át a zöldségnemesítésig hallgathattak érdekes előadásokat a résztvevők és gazdagodhattak új, hasznos információkkal, ugyanakkor magokat is beszerezhettek a termelőktől. Bara Erzsébet falugazdász, a Civitas Alapítvány munkatársa, a projekt asszisztense elmondta, nagyon sokan jelentkeztek a rendezvényükre, ami annak bizonyítéka, hogy nagy az igény a hasonló események iránt.

– Hiány volt az ilyen jellegű rendezvényekből az elmúlt években Udvarhelyszéken, holott a zöldségtermesztéshez pont ez a térség az egyik legideálisabb – mondta.

A rendezvény részeként dr. Csorba Artúr, a Sapientia – EMTE Kertészmérnöki Tanszékének adjunktusa tartott előadást a palántanevelésről. Bemutatta előnyeit és hátrányait, beszélt a leggyakrabban alkalmazott módszerekről, kitért a termesztési közegekre, a magvetések időpontjának fontosságára, de érintette az oltást, illetve a környezeti tényezőkről és a palánták ápolásáról is hasznos információkat nyújtott a résztvevőknek. Kovács András zöldségnemesítő, a Hektar Seeds képviselője az erdélyi zöldségnemesítésről, a benne rejlő lehetőségekről tájékoztatta a résztvevőket, és tisztázott néhány fogalmat a nemesítéssel kapcsolatban.

Hadnagy Éva

A résztvevők a tájfajta magokról is számos hasznos információt szerezhettek Jére Lajos magtermelőnek köszönhetően, aki tudása mellett az általa termelt magokat is bemutatta, ízelítőt adva a résztvevőknek.

– A tájfajta és a hibrid fajta, azaz fémzárolt, ellenőrzött vetőmagokat is bemutattuk a rendezvény során, hogy a résztvevők, termelők mindkét oldalt megismerhessék, választ kapjanak kérdéseikre és eldönthessék, hogy számukra melyek az ideálisak

– fogalmazott Bara Erzsébet. Tapasztalataik szerint az emberek egyre tudatosabbak a zöldségnevelés terén, és újra divattá kezd válni városon is a zöldségtermesztés.  A rendezvénynek a jövőben is lesz folytatása. Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!