Hirdetés

Láttam-e Isztambult?

Mást jelent ellátogatni egy helyre, és mást jelent látni azt. Két látogatás után még nem mondhatom, hogy láttam Isztambult, de azt igen, hogy volt, amit láttam belőle. Mit árul el magáról egy világváros négy nap alatt? Erről szólnak az alábbiak.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 3 perc
Láttam-e Isztambult?
Fotó: Farkas Endre

A nagy, világjárványt övező lezárásokat és utazási korlátozásokat megelőző utolsó napokban sikerült eljutnunk Isztambulba. Párommal izgatottan, ugyanakkor némi szorongással készülődtünk, hiszen napról napra több hír érkezett a szabad jövés-menést szabályozó rendeletek kapcsán. Ám minden aggodalom ellenére egy szép márciusi napon egyszer csak ott találtuk magunkat Isztambul történelmi belvárosának kellős közepén, egy-egy sült kukoricával a kezünkben.
Magunk is alig hittük el, hogy a szállásunkat (csaknem vaktában) olyan helyre foglaltuk, ahonnan a város legjelentősebb műemlékei csupán néhány percnyi sétára vannak. A hotel ajtaján kilépve a nevezetes egyiptomi oszlopok, szemben a Kék Mecset magasodott, balra néhány lépésnyire ott volt a történelmi múzeum, öt perc sétára a lebilincselő Hagia Szofia székesegyház, mögötte a szultáni palota, negyedóra gyaloglásra a Nagybazár.

Farkas Endre

Kedvesség és lehúzás

Ám mindezzel együtt nem vetettük bele magunkat azonnal a történelmi nevezetességek felfedezésébe. A négy nap alatt talán egyetlen mecsetbe látogattunk el, viszont hatalmas lelkesedéssel szívtunk magunkba mindent, amit Isztambul jelent(het). Jártuk az utakat, tereket, a bazárokat, felfedeztük a zenészek utcáját, a Galata-torony környékét. Megtanultuk az egyébként kitűnő tömegközlekedés folyamatát. Érdekes, hogy a bármilyen jármű használatához elengedhetetlen kártyánkat egy kedves orosz hölgytől kaptuk ajándékba.
Azóta történt néhány szörnyű dolog a világban, ám ez a gesztus feledhetetlen, akárcsak az, hogy a saját bőrünkön kellett tapasztalnunk a törökök rafináltságát, ha a turisták „lehúzásáról” van szó. Történetesen egy futballmeccsre szerettünk volna eljutni, ám önkéntes jóakarónknak hála nemhogy nem jutottunk be a megcélzott stadionba, de még egy jó kis összeggel meg is könnyebbült a pénztárcánk. Az ajándékboltban vigasztalódtunk, ám a keserű szájíz nehezen múlt, bár a hihetetlenül olcsó, valóságos népeledelnek számító halas szendvicsek (balik ekmek) azért sokat segítettek.

Farkas Endre

Hola!

Érdekes, hogy míg húsz-harminc évvel ezelőtt a magyarok nagy számban járták az isztambuli bazársor végeláthatatlan utcáit, az utóbbi időkben megcsappant a számuk. Mindezt egy magyarul egészen kiválóan beszélő ismerősünk is megerősítette, aki végtelen szeretettel emlegette Budapesten töltött éveit. Alapjában véve jó érzés volt, hogy szeretik a magyarokat, bár első körben többnyire spanyoloknak néztek bennünket, és innen is, onnan is lelkes „hola” köszöntések szálltak felénk.
Esténként török teát szürcsölgetve, a hotel személyzetének odaadó figyelmességét élvezve gondoltuk végig a nappali eseményeket, élményeket. A Magyarországnál is népesebb, Európa és Ázsia határán fekvő világváros nem rejtegette magát, ám erőnkből és időnkből csupán arra futotta első alkalommal, hogy beleszagoljunk a Boszporusz levegőjébe. Azzal az elhatározással értünk földet itthon, hogy amint lehetséges, újra ellátogatunk Isztambulba. Erre két év elteltével adódott újra lehetőségünk, méghozzá a ramadán idején.
 

Kövessen a Facebookon!