Hirdetés

Kutyákat ölnek a Székelyudvarhely közelében tanyázó farkasok

Kutyasétáltatók közösségében terjed a hír, hogy farkasokat láttak többen is Székelyudvarhely környékén, megölt eb tetemére is bukkantak a Kerekerdő közelében. Utánajártunk és megtudtuk: két csapat él a város közelében, de az emberre nem jelentenek veszélyt.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kutyákat ölnek a Székelyudvarhely közelében tanyázó farkasok
Farkas a település melletti erdőben. Közel merészkednek Fotó: Antal Zsombor

Legutóbb a hétvégén jelezte egy személy a Póráz Klub (Udvarhelyi Kutyabarátok) Facebook-csoportban, hogy a kerekerdői hegyivadász-laktanya közelében farkasok nyomait fedezték fel, sőt, nemrég egy nyakörves nagy testű kutya szétmarcangolt maradványaira is rábukkantak kutyasétáltatás közben. A napokban szürkületben és éjszaka a Szászok tábora, illetve a Bem József utca környékén, az úgynevezett Gáz-ház mögött is láttak farkasokat. A bejegyzés alatti hozzászólásokból kiderült, hogy mások Lengyelfalva határában figyeltek fel néhány hasonló vadra, ugyanakkor egy kisebb vita is kialakult, hogy egyáltalán farkasokról van-e szó.

Farkasok voltak

Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatója megerősítette lapunknak, hogy igen, valóban élnek farkasok Székelyudvarhely közelében, az egyik csapat éppen a Kerekerdő környékén vadászik, a másik pedig Farcád mellett. Összesen mintegy tíz példányról lehet szó – tudtuk meg az igazgatótól, aki elmondta, hogy a vadászok is találtak már kutyatetemet, ráadásul egy nagyon drága fajkutyáét, ugyancsak a kerekerdői laktanya fölött.

Póráz Klub/Fb
Itt jártak a farkasok. Könnyedén levadásszák a távoli rokont

– A farkas számára a kutya könnyű préda, és nemcsak télen, hanem minden évszakban. Éppen ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk a saját állatainkra, például arra, hogy ne szökjenek meg, ne járkáljanak szabadon. Sőt, még erdei séta közben is nagyon óvatosnak kell lenni, amikor elengedjük a pórázról a kutyát, mert ha elszalad, könnyen veszélybe kerülhet

– hívta fel a figyelmet Mărmureanu-Bíró Leonárd.

A sakál túl kicsi

Sokakban az is felmerült, hogy talán sakálok ölhették meg a Kerekerdő környékén talált kutyát. A vadásztársulás vezetője szerint ez lehetetlen, hiszen a sakálok legfeljebb egy kis testű ebbel lennének képesek elbírni, hiszen maguk sem nagyok. Elmondta, valóban figyeltek meg már aranysakálokat is a város és Fenyéd között, kettőt lőttek is, ám a legutóbbi is mindössze 11 kilogrammot nyomott.

– A farkas viszont – főleg falkában – elbánik minden kutyával. Ugyanakkor nagyon óvatos állat, tart az ember közelségétől, a kirándulóknak, kutyasétáltatóknak, túrázóknak egyáltalán nem kell félniük a ragadozótól. A kutyákra azonban nagyon kell vigyázni – húzta alá újfent a szakember.
Mărmureanu-Bíró Leonárdtól megtudtuk, hogy a medvéken és farkasokon kívül olyan ritka ragadozókat is megfigyeltek már a város közelében, mint a hiúz – a Szarkakő környékén látták – vagy a vadmacska.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!