Hirdetés

Kukában az elektromos hulladék

2014-ben csatlakozott Korond község az országos kezdeményezéshez, és azóta minden évben megszervezi az elektromoshulladék-gyűjtést a község településein a polgármesteri hivatal.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kukában az elektromos hulladék
László F. Csaba Fotó: László F. Csaba

Korond községben tegnap szervezték meg az idei elektromoshulladék-gyűjtést. Katona Mihály polgármester elmondta, céljuk az akcióval alternatívát biztosítani a lakosságnak, hogy szakszerűen szabadulhasson meg az elromlott és fölöslegessé vált elektromos készülékektől.
– Az elektromos hulladékokat nem lehet csak úgy beledobni a kukába, ezért ezzel az évenkénti akcióval arra törekszünk, hogy ezek az elromlott, használhatatlan eszközök ne a patakpartokra kerüljenek, hanem legyenek szakszerűen begyűjtve és elszállítva a lakosságtól – mondta a polgármester.
Hozzátette, az eseményt megelőző hetekben rendszerint elkezdik a népszerűsítő kampányt, hogy a lakosság időben értesüljön és részt vegyen benne. A községbeliek tegnap 11 óráig tehették ki elektromos hulladékukat a kapuk elé, illetve a kisebb településeken a kijelölt pontokhoz. Ezt követően a szakcég munkatársai összegyűjtötték és elszállították. Az útszakaszokat a hivatal munkatársai a nap folyamán többször is végigjárták, hogy aki lekéste a délelőtti időpontot, az is megfelelő módon megszabadulhasson a nemkívánatos elektronikai cikkektől. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint átlagosan 2 ezer és 5 ezer kg közötti mennyiség szokott összegyűlni az ilyen akciók során, így idén is ekkora mennyiségre számítanak.
– Kezdetben nagyobbak voltak a mennyiségek, hiszen minden háztartásban volt egy adott mennyiségű elektromos hulladék felhalmozódva, de nagyobbak és nehezebbek voltak a készülékek is, mint például a tévék vagy számítógépek, monitorok. Mára azonban már csak a múlt évben termelt mennyiséggel rendelkeznek a lakosok – mondta az elöljáró. – A lehetőség mindenki előtt nyitva áll, arra biztatunk mindenkit, hogy éljen vele és használja ki az ilyen alkalmakat, hogy az elektromos hulladékok is a megfelelő helyre kerüljenek – nyomatékosította Katona Mihály, Korond község polgármestere.

Kövessen a Facebookon!