Hirdetés

Kráter és betontörmelék jelzi az egykori csillagvizsgáló helyét

Hétfőn láttak neki nagy erőkkel elbontani a Székelyudvarhely csereháti részén található csillagvizsgálót, amiből mára csak az épülettörmelékekből kialakított rámpa, egy nagy gödör és a kupola maradt. 

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kráter és betontörmelék jelzi az egykori csillagvizsgáló helyét
Elbontották a csillagvizsgálót. Egyelőre nincs pénz az új felépítésére Fotó: Hodgyai István

Az egykori csillagvizsgáló a 90-es évek elejére épült fel, az akkori Univerzum Csillagászati Egyesületnek komoly tervei voltak vele, de a távcsövet nem tudták felszerelni, és a villanyvezeték-hálózat is csak későre készült el. A csillagvizsgáló így csak fantomépületként szerepelt a város térképén, soha nem helyezték üzembe, pedig a megálmodói – főként Péter Attila és Mátéffy Béla tanárok – oktatási és kutatási fellegvárat szerettek volna létrehozni benne.

Hodgyai István

A létesítmény a kétezres évek elején jelentős romlásnak indult, az idő is eljárt fölötte, de főként az emberi beavatkozás tette egyre lakhatatlanabbá az épületet – elkezdték elhordani a falak tégláit.

A csillagvizsgáló és környéke felújítására 2018-ban nyújtott be pályázatot a helyi polgármesteri hivatal, és megnyerte, ám a projekt megvalósítására csak ötödik próbálkozásra találtak kivitelezőt.

Hodgyai István

Legutóbb januárban írtunk a csillagvizsgáló pályázatának helyzetéről, már akkor kiderült, hogy a szakemberek az épület lebontása mellett foglaltak állást. Mint arról korábban beszámoltunk: a rendelkezésre álló pályázati források egyelőre csak arra  elég, hogy az épület körüli területrendezést véghez tudják vinni, az ingatlan újjáépítésével nem foglalkoznak, mert arra egyelőre nincs pénz. A székelyudvarhelyi lakosság berkeiben nagy felháborodást váltott ki a csillagvizsgáló elbontásának ügye.
 

Frissítés:
Zörgő Noémi, a városháza szóvivője hibaigazítást kérve jelezte: az az információ, hogy nincs pénz, „nettó valótlanság”. Kérésének, hogy közöljük a hiteles információkat, eleget teszünk, amint rendelkezésünkre bocsátja azokat. Mindaddig kénytelenek vagyunk saját korábbi nyilatkozatára támaszkodni.

Hargita Népe Archív



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!