Hirdetés

Közvitára bocsátotta a Belügyminisztérium a választások összevonásáról szóló sürgősségi kormányrendelet tervezetét

Közvitára bocsátotta csütörtök este a Belügyminisztérium a helyhatósági és az európai parlamenti választások lebonyolításával kapcsolatos intézkedésekről szóló sürgősségi kormányrendelet tervezetét.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Közvitára bocsátotta a Belügyminisztérium a választások összevonásáról szóló sürgősségi kormányrendelet tervezetét
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

A jogszabályjavaslat szerint a két választást ugyanazon a napon, június 9-én tartják. A választási időszak március 12-én kezdődik, és a választási eredmények Hivatalos Közlönyben való közzétételétől számított harmadik napon ér véget.

A tervezet szerint az európai parlamenti képviselőjelöltek a helyhatósági választásokon is indulhatnak, és fordítva.

A rendelet módosítja a helyhatósági választások törvényét. E szerint azok a szavazókorú polgárok, akik a választások időpontja előtt kevesebb mint 60 nappal költöztek egy adott választókerületbe, csak az állandó lakhelyük szerinti településen gyakorolhatják választójogukat.


Hirdetés

A szavazás 22 óráig tart. A 22 órakor a szavazóhelyiségben tartózkodó vagy a szavazóhelyiség előtt sorban álló választók 23 óra 59 percig adhatják le a szavazatukat.

A június 9-én megválasztott helyi tanácsosok, megyei tanácsosok és polgármesterek mandátumának hitelesítése csak szeptember 27-én kezdődik, hogy a hivatalban lévő helyi választottak kitölthessék a négy évre szóló megbízatásukat – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. Ennek megfelelően az új összetételű helyi és megyei tanácsok a szeptember 27-ét követő 60 napon belül tartják alakuló ülésüket.

A tervezet módosítja a közigazgatási törvénykönyvet is. E szerint a hivatalban lévő polgármesterek vagy megyei tanácselnökök pártváltás esetén nem veszítik el a mandátumukat.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!