Hirdetés

Felmérés: a romániaiak többsége pártoktól független elnököt szeretne

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a romániaiak többsége politikai pártoktól független vezetőt szeretne látni az ország élén.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Felmérés: a romániaiak többsége pártoktól független elnököt szeretne
Képünk illusztráció Fotó: Hodgyai István

Az INSCOP által a News.ro számára készített felmérés eredményei alapján a válaszadók 54,4%-a véli úgy, hogy Románia leendő elnökének függetlennek kellene lennie a politikai pártoktól, míg 38,7% szerint valamelyik politikai párt képviselője lenne a megfelelő választás. A megkérdezettek 4,6%-a bizonytalan, 2,2%-a pedig nem válaszolt.

Az adatok szerint a politikai függetlenség iránti igény minden jelentős politikai csoportban megjelenik. A PSD szavazóinak 40%-a, a PNL szavazóinak 44%-a, az AUR szavazóinak 49%-a és az USR szavazóinak 58%-a támogatja, hogy az új elnök pártoktól független legyen.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ugyanakkor a felmérésből az is kiderül, hogy a romániaiak kisebb része inkább politikai pártok képviselőjét látná szívesen az elnöki székben. A PSD szavazóinak 55%-a, a PNL szavazóinak 49%-a, az AUR szavazóinak 48%-a és az USR szavazóinak 35%-a szeretne párthoz kötődő elnököt.

A közvélemény-kutatás során az adatokat 2024. június 19. és 27. között gyűjtötték össze telefonos interjúkészítés módszerével. Az 1100 fős minta a 18 éves és idősebb, nem intézményesített romániai lakosság jelentős szociodemográfiai kategóriáit (nem, életkor, foglalkozás) reprezentálja.

Az eredmények alapján egyértelmű, hogy Romániában növekvő igény mutatkozik a politikai függetlenség iránt, ami a közelgő elnökválasztások során fontos tényező lehet.

Mint beszámoltunk róla, Klaus Iohannis elnök szerint az államelnök-választást szeptemberben, októberben vagy novemberben kell megszervezni, más időponthoz törvénymódosításra van szükség. Azóta nem született konkrét döntés az ügyben. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!