Hirdetés

Közösségi tér fejlesztése a közösség fejlesztéséért

A magyarországi Bethlen Gábor Alap támogatásával bővítették, illetve korszerűsítették a Kalibáskő Erdei Iskola közösségi kertjének 60 négyzetméteres épületét.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Közösségi tér fejlesztése a közösség fejlesztéséért
Az eredei iskola épülete Fotó: Kalibáskő Erdei Iskola

A Kalibáskő Erdei Iskola a világjárványt megelőző időkben évente több mint nyolcezer diáknak biztosított különböző színes és változatos foglalkozásokat. 2019 márciusában minket sem kímélt a járvány minden programot leállító hatása, így mi is kénytelenek voltunk lehúzni egy időre a redőnyöket. Az újraindítás utáni első, azaz a 2021–2022-es tanévben 6600 diákot tudtunk ismét megszólítani a kulturális, történelmi és más különböző foglalkozásainkkal. A 2007 óta működtetett csíkpálfalvi közösségi kertünkben szervezett programjainkon 3500 tanuló vett részt. Sajnos az ottani nagyon népszerű rendezvényeink közül az időjárási viszontagságok miatt le kellett mondanunk, illetve el kellett halasztanunk néhányat.

Kalibáskő Erdei IskolaA közelmúltban a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által biztosította a közösségi kertünk 60 négyzetméteres épületének, azaz tetőterének bővítését és fejlesztését. A 900 000 forintos támogatásból megvásároltuk a szükséges építkezési anyagokat, így például a hőszigetelő anyagokat, gipszkarton lapokat és profilokat, a hajópadlót és a nyílászárókat. A kedvezően elbírált összeg az eszköztár fejlesztését és karbantartását is szolgálja. Többek között az iskolabusz javítási költségeit is ebből fedezzük. A tömegközlekedési eszköz nélkülözhetetlen számunkra, hiszen a különböző programokra az iskolabusszal utaznak a programfelelősök, illetve azzal szállítjuk egyes rendezvényekre a résztvevőket is, valamint a programok kellékeit. A jármű évente 25 000 km-t tesz meg, és 1000-1500 diákot szállít.

A fejlesztések kiemelt célja az infrastruktúránk fejlesztése és ezáltal a programok színvonalának növelése, valamint a foglalkozások biztosítása az időjárási körülményektől függetlenül. Mindennél is fontosabb, hogy diákjaink kutassák történelmünket, a magyar kulturális értékeket, és legyenek büszkék magyarságukra. Hisszük és valljuk, hogy ha a célcsoportban erősödik az életre kiható magyar kultúra, a történelemkutatás, az hosszú távon szellemi gazdagodást és szemléletváltást idéz elő, ezáltal is erősödik a nemzeti identitástudatuk és a szülőföld iránti ragaszkodásuk.

Kalibáskő Erdei Iskola

Ezúton is hálás köszönetünket fejezzük ki a magyar kormánynak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül biztosított támogatásért, illetve hálánkat fogalmazzuk meg mindazoknak, akik egyetlen jó szóval is segítették beruházásaink megvalósítását.

Ferencz Levente, Kalibáskő Erdei Iskola – Csíkszereda

Kövessen a Facebookon!