Hirdetés

Közösségi összefogással építenek tűzoltószertárt

Közösségi összefogással építenek korszerű tűzoltószertárt Csíkmadarason. A helyi önkéntes tűzoltó-egyesület kezdeményezését a közbirtokosság, a helyi önkormányzat, vállalkozók és jó szándékú helyi lakosok segítik. Az új épületet már jövő év júniusában birtokba vennék a tűzoltók.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Közösségi összefogással építenek tűzoltószertárt
Építkezés. Fontos beruházás „kapujában” Fotó: Bíró István

Csíkmadarason már az 1890-es években működött önkéntes tűzoltóság. A jelenlegi egyesületet 2013-ban alapították, többek között azért is, mert így hatékonyabban lehet pályázni különböző támogatásokra, amelyekből folyamatosan bővítik és korszerűsítik felszerelésüket. Az önkéntesek huszonnégy órás szolgálatban állnak a helyi közösség rendelkezésére. Nemcsak tűzesetekhez, hanem szükség esetén balesetek és viharkárok elhárításához is riasztják őket. Október elején közösségi összefogással egy új tűzoltószertár építésébe kezdett az egyesület.

– Az első tűzoltóautót egy Madarasról elszármazott személy jóvoltából Ausztriából kaptuk. Az a tűzoltóautó akkor a mentőállomás épületében kapott helyet, hogy télen se fagyjon bele a víz. Ez az esetkocsi jelenleg is használatban van.

Aztán a német barátaink jóvoltából a helyi közbirtokosság jutányos áron egy másik másik autót is vásárolt Németországból. Annak azóta sincs garázsa. Az önkormányzatnak a nyáron sikerült egy korszerű tűzoltóautót is vásárolnia. Így végleg eldőlt, hogy szükséges garázst építenünk.

A munkát a múlt hónap elején kezdtük, a közbirtokosság biztosította a területet, anyagilag is támogat. A polgármesteri hivatal is segít mindenben, amiben csak tud, és a falu lakossága is egyre több adománnyal támogat – részletezte a tűzoltószertár megépítésének miértjét Bálint Lóránt, az önkéntes tűzoltó-egyesület elnöke.

Péter Dávid, Csíkmadaras polgármestere megkeresésünkre szintén arról számolt be, hogy a helyiek felkarolták az önkéntes tűzoltók kezdeményezését. Rámutatott: a múlt héten mintegy 36 ezer lej értékben kaptak támogatást egy helyi vállalkozótól, aki tulajdonképpen az építkezéshez szükséges téglát biztosítja. Megjegyezte: ugyanettől a vállalkozótól ígéretet kaptak arra is, hogy majd a födéshez szükséges cserepet is állja.  


Hirdetés


– Amíg az épület alapja elkészült, addig is rengeteg kisebb adományt kaptunk községünk lakóitól. Sajnos az önkormányzatnak még pályázati úton sem volt lehetősége az új tűzoltószertár megépítésére. Így a közbirtokossággal közösen maximálisan támogatjuk az önkéntes tűzoltók tűzoltószertár-építési kezdeményezését. Reménykedünk, és mindent megteszünk azért, hogy jövő év júniusáig el tudjuk készíteni a már elkezdett ingatlan építésének befejezését.

Egyébként ez nemcsak az önkéntes tűzoltók kezdeményezése, akik lelkesen feláldozzák akár a szabadidejüket, hanem egy kiváló közösségformáló kaláka is.

Régen is így építették a közhasznú épületeket. Természetesen ezúttal az önkormányzat, ahogy tud, közvetetten segít – mondta Péter Dávid, Csíkmadaras polgármestere.

Az építkezésben az önkéntes tűzoltó-egyesület mind a huszonkét tagja részt vesz. Céljuk, hogy korszerű épületben állomásoztassák a tűzoltóautókat és tárolják felszerelésüket. 

– Nagyon nagy gond, hogy nincs, ahol tároljuk felszereléseinket, és adódott az ötlet, hogy itt a közelben, a polgármesteri hivatal szomszédságában a területet ki tudjuk használni.

Reménykedünk, hogy minél hamarább és minél több erővel tudunk haladni – ezt már Dombi István tűzoltóparancsnok mondta.

A tűzoltószertár látványterve

A 190 négyzetméter alapterületű ingatlanban fűtött garázst alakítanak ki, ahol három esetkocsi kap majd helyet, megfelelő felületet biztosítanak a felszerelésekre, de lesz öltöző tusolóval és mosdóval, illetve a tetőtérben egy gyűlésterem is.

A november 24-i Katalin-napi kosaras bált idén TűzoltószertBálra nevezték át, ugyanis a belépők összegét a tűzoltószertár építésére fordítják.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!