Több mint 40 birkát pusztított el a medve Nyikómalomfalván

Fotók: Sinka Arnold

Újabb medvetámadás történt Farkaslaka községben, ezúttal Nyikómalomfalva határában. A közbirtokosság juhaira támadt egy anyamedve két bocsával a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, és több mint 40 darab állatot pusztított el. A kár meghaladja a tízezer lejt.

Pap Jenő, a helyi közbirtokosság titkára megkeresésünkre elmondta, az anyaállat kibontotta az istálló falát és úgy hatolt be az épületbe, ahol a 250 állat közül 40 juhot pusztított el, viszont azt még nem tudják, hogy az elhullott állatok mellett hányat sebesített meg, amelyek nagy valószínűséggel szintén elpusztulnak a jövőben.

Egyébként nem ez volt az első eset, hogy a nagyvad a Nyikó menti faluban garázdálkodott.  Pap Jenő elmondása szerint korábban az egyik udvarból tyúkokat zsákmányolt, nemrég pedig egy tehenes istállóba akart betörni, ám nem járt sikerrel, ott a házőrzők el tudták időben kergetni a kártevő nagyvadat. A mezőgazdasági épület falának helyreállítását követően villanypásztorral próbálják megvédeni állataikat a hasonló támadásoktól a közbirtokosság tagjai – tette hozzá Pap Jenő.

Feltehetően ugyanaz medve a támadt Kecsetben is

Marmureanu Bíró Leonárd, a Nagyküküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület vezetője úgy nyilatkozott nekünk, hogy nagy valószínűséggel ugyanaz az anyamedve és két bocsa támadhatott ezúttal is, amely alig egy hete Kecset határában okozott hasonló kárt egy gazdának, akkor 20 juhot pusztítottak el.

Az igazgató hozzátette, a kárfelmérések után kilövési engedélyt kérnének a kártevő nagyvadra a Környezetvédelmi Minisztériumtól, bár elmondása szerint kevés esélyt lát arra, hogy meg is kapják a szükséges engedélyt. A bocsok feltehetően tavaly születtek, így egyelőre az sem tiszta, hogy melyik állatra, illetve mindháromra kérhetnek-e engedélyt.

Mint mondta, a 2019-ben jóváhagyott 140 medve kilövésére vonatkozó kvóta már kimerült, a törvénykezések pedig egyelőre nem teszik lehetővé újabb példányok kilövését. Ennek ellenére a vadásztársulat benyújtja a szükséges kéréseket a szakhatósághoz és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a környéket rettegésben tartó nagyvad puskavégre kerüljön – tette hozzá a társulat igazgatója.

Marmureanu Bíró Leonárd azt is elmondta, a medvék tavaszi megindulásuk óta már több kárt okoztak a vadásztársaság területén, amelyeket jelentettek, ám ilyen nagyságrendű kár idáig még nem történt.

Az erdőben sem lehetnek békében

Péter András, a térség vadőre szerint a legnagyobb probléma, hogy a medvéket saját élőhelyükön, az erdőkben sem hagyják békén. Mint mondta hétvégenként, a kvadosok, motorosok, terepjárósok hangjától zúg az erdő, így ott sem élhetnek nyugalomban a vadak, pedig ott táplálékot is találnának, az etetőknél ugyanis rendszeresen etetik a vaddisznókat és a nagyvadakat. Bár a törvény megengedi az illegális helyen motorozók büntetését, mégsem alkalmazzák azt – mutatott rá a vadőr.

Hadnagy Éva