Hirdetés

Kötelező regisztrálniuk a gyártóknak és a kereskedőknek

A kisboltoktól a nagyáruházakig, az ásványvízgyártóktól a vendéglátóhelyekig, valamennyi italt (palackozott vizet, üdítőitalt, sört, bort, szeszes italokat) gyártó és árusító vállalkozásnak regisztrálnia kell a csomagolóanyagokat visszaváltó betétdíjas rendszerbe – közölte kedden közösségi oldalán Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kötelező regisztrálniuk a gyártóknak és a kereskedőknek
Illusztráció Fotó: Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter közösségi oldala

A tárcavezető bejegyzésében leszögezte: a regisztráció kötelező az érintett vállalkozások számára, és a betétdíjas rendszert országosan működtető RetuRO internetes felületén, a www.returosgr.ro oldalon kell ezt megtenniük. Itt február 28-ig kell regisztrálniuk azoknak a gyártóknak, importőröknek, kereskedőknek, akik 0,1 és 3 liter közötti műanyag, üveg- vagy alumíniumcsomagolású italt gyártanak vagy forgalmaznak. Akik ezt elmulasztják, 20 000 és 40 000 lej közötti bírságra számíthatnak a Környezetőrségtől.

„A betétdíjas rendszer célja, hogy a pillepalackok, sörösdobozok és -üvegek ne a folyóinkat, termőföldjeinket szennyezzék, ne az egészségünket rontsák, hanem újrahasznosítva gazdasági hasznot hozzanak” – fogalmazott bejegyzésében az elöljáró.
Hozzáfűzte: ehhez a vásárlóknak csupán annyit kell tenniük, hogy vásárláskor minden 0,1 és 3 literes műanyag, üveg- vagy alumíniumcsomagolású ital árában 50 banis betétdíjat fizetnek; utána az elfogyasztott termékek üres csomagolását visszaviszik bármelyik boltba, ahol azt kötelesek visszaváltani. Minden visszaváltott italcsomagolás után 50 banit kap vissza a vásárló – írta bejegyzésébenTánczos Barna.

Kövessen a Facebookon!