Hirdetés

Körből téglalap

A csíkszeredai Gál Sándor téren levő körparkoló olyan képet mutat, mintha közvetlenül a második világháború után lennénk – így írják le a csíkszeredai városlakók és Bors Béla alpolgármester is az építkezési helyszínt. A tér átalakítási munkálatainak első lépéseként az említett parkolót korszerűsítik.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Körből téglalap
Dolgoznak a munkagépek, a kivitelező nyárra ígéri az új parkolót Fotó: László F. Csaba

A Gál Sándor tér felújítása több éve napirenden van. 2019-ben készült el az első terv és 2021-ben újítottak rajta, két részre osztottuk a munkálatokat, mert túl nagy és túl költséges lett volna egyben – fejtette ki Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere.

Négyszögesítik a kört

A tér rendezését a parkoló átépítésével kezdik, az eddigi kör alakú létesítményt téglalap alakúra változtatják, a maximális parkolóhely-szám érdekében.
Bors Béla elmondta: jelen pillanatban a körparkolóban legfennebb ötven autó tud parkolni, az átépítés után nagyjából hetven autónak lesz erre lehetősége. 

Csemetét ültetnek a kivágott fák helyett

Mivel a tér a város központjában található, kiemelten fontosnak tartották, hogy ne csupán parkolókat létesítsenek, hanem zöldövezetet is alakítsanak ki. Vannak olyan területek, ahol néhány fa a munkálatok „áldozatául esik”, ezek helyére új csemetéket ültetnek.
A beavatkozás tartalmazza az esővíz-elvezető rend­szer korszerűsítését is, és új közvilágítást kap a terület, a pénzügy székházának sarkától a Temesvári sugárút sarkán levő gyalogosátkelőig. A közvilágítás, illetve a csatornaelvezetés korszerűsítése azon a területen is meg fog történni, ahol jelenleg a Gál Sándor szobor és a játszótér van, ellenben azon a területen most nem avatkoznak be. Bors Béla úgy tájékoztatott: tavaly újították fel a Nagy Imre iskola előtti járdát, a tér szomszédságában levő részt azért hagyták ki abból a projektből, mert ez most fog megvalósulni.

Megoldás szorult helyzetre

Csíkszereda „rákfenéje”, hogy nincs megfelelő illemhely a központban. Jelen pillanatban a megyei önkormányzat jóvoltából bárki használhatja a megyeházán található mellékhelyiségeket, de ez nyilván nem lehet állandó megoldás a problémára. E hiányból adódott az ötlet, hogy a körparkoló átépítése során optimális lenne közvécé létesítése is. A tervek szerint a parkoló egyik sarkában állítják fel az első, teljesen automatizált illemhelyiséget. Az még további tisztázásra vár, hogy milyen módon lehet majd fizetni, készpénzzel, kártyával, vagy telefonos applikáción keresztül. Az alpolgármester kifejtette: azt szeretnék, ha mindhárom lehetőség adott lenne, hogy bárki használhassa.

Kamerákkal növelik a közbiztonságot

Térfigyelő kamerákat is elhelyeznek, szám szerint né­gyet, köztük lesz olyan, ame­lyik az illemhelyiséget figyeli, illetve lesz, amelyik a parkolót, ez mind a közbiztonság növelése érdekében. Az alpolgármester elmondta: a parkoló átépítési költségének végösszege 1,8 millió lej, ezt saját költségvetésből fedezi az önkormányzat. Ez az összeg magába foglalja a parkolót, az automata közvécét, a közvilágítás kicserélését, a járdafelújítást, valamint a csatorna- és vízelvezetést is. 
– A folyamatban levő munkálatok megalapozzák a Gál Sándor tér többi részének rehabilitációját, amelyet a tervek szerint jövőben fejeznek be. A körparkoló átalakítását egy helyi cég, az ING Service Kft. végzi, a kivitelezési időszak négy hónap, a tervek szerint júliusig, legkésőbb nyár végéig befejezik a munkálatokat – tájékoztatott Bors Béla.

Nyárra ígérik a befejezést

A tervek szerint nyárra már civilizált körülmények fogadnak mindenkit a parkolóban, ahol egyirányú forgalom segíti majd az autók haladását.
A tér átalakításának második szakaszában a Gál Sándor honvéd tábornok mellszobra körül levő, jelenleg dísz­kaviccsal burkolt sétányt fogják korszerűsíteni, illetve a játszóteret új, korszerű já­tékelemekkel bővítik majd. A most folyamatban levő munkálatok kissé rombolják a játszótér képét, de az alpolgármester úgy fogalmazott: biztosítja a lakókat, hogy a munkálatok befejezése után a kivitelező helyrehozza azt. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!