Hirdetés

Költészet inspirálta képek

Egyedülálló kiállítás nyílt január 14-én az udvarhelyi Művelődési Házban Magyar vagyok – Petőfi 200 címmel, amely a magyar költő szabadságharcos szerepvállalását mutatja be. A február 13-ig megtekinthető tárlat megnyitóján Pataki András és Szász Jenő mondott ünnepi beszédet.

Miklós Dalma
Költészet inspirálta képek
Kiállításmegnyitó. Petőfi-gondolatok képzőművészek tolmácsolásában Fotó: Hodgyai István

Kisebb programváltozással nyitották meg szombat délelőtt Udvarhelyen a Magyar vagyok – Petőfi 200 című kiállítást. A meghirdetett műsorral ellentétben, néhány felszólaló egészségi okok miatt nem tudott jelen lenni az eseményen. Többek között a kiállítás fővédnöke és a Magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László sem vett részt a hétvégi megnyitón. Az előzményekhez tartozik, hogy a költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a magyar kormány bicentenáriumi emlékévet hirdetett, amelynek programjaihoz kapcsolódva jött létre a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiállítássorozata. A Petőfi nagysága előtt tisztelgő kiállítás bejárja majd egész Erdélyt, Udvarhely csak az első megállója a versek ihlette képeknek. Az összeállítás mintegy hetven kortárs, főként Kárpát-medencei alkotó munkáját tartalmazza. A magyar művészek a nemzeti költő életpályájának és költészetének, a reformkori anyanyelvi kultúra megszületésének, érvényesülésének, a modern magyar nemzet kialakulásának, valamint a kulturális intézményei megerősödésének üzenetét kívánják a külhoni és a magyarországi művészetkedvelő közösségekhez eljuttatni.

A vendégeket Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház vezetője, illetve a rendezvény házigazdája köszöntötte. Mint mondta, a kiállítással Petőfi nagysága előtt tisztelegnek, akiről sokan és sokféleképpen beszéltek már az elmúlt századok során. Elneveztek róla utcákat, intézményeket, újságokat, de ezúttal egy rendhagyó kiállítás viselheti joggal a magyar forradalmár nevét.

– Amikor Petőfiről beszélünk, akkor szavak nélkül is megértjük egymást. Már életében legendák születtek róla, később ezek a legendák közösséggé formáltak bennünket. Nem volt egyetlen olyan korszak sem, amely ne találta volna meg saját értékeit Petőfi nevében. Petőfi mindenkié – mondta az igazgató. Mint fogalmazott, habár a költő származása bizonytalan, és alakját titokzatosság övezi, ez csak még izgalmasabbá teszi a Petőfi-kultuszt. – A kiállításon felsorakozó neves képzőművészek alkotásai a nemzeti tudatban jól ismert, a költő legigazibb vonásait tárják a látogatók elé. A művészi élményt a költő szelleme ihlette, tehát a kiállítás kiváló alkalom arra is, hogy az emlékéven túl az érdeklődők meglássák a forradalmár költő mögött az embert, aki elhagyta a családját azért, hogy a hazáért harcoljon. A szerelmet áldozta fel a szabadságért – tette hozzá Simon Mária Tímea.

A továbbiakban beszédet mondott Pataki András, a művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, illetve Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

– Gyönyörű verseit minden magyar érti, s minket, magyarokat ugyanaz a gondolat bánt. Nemcsak szeretjük, értelmezzük, hanem át is érezzük sorait – mondta az elnök.

A beszédek sorozatát egy verses-zenés produkció követte. A közönség hallhatta Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongoraművész Petőfi Live! Egy vidám hangú vándorszínész ügye-bajos dolgai című produkcióját. Utána a vendégek átvonultak a kiállítóterembe, hogy megtekintsék az alkotásokat, ahol a koccintások mellett Tóth László főkonzul kívánt felejthetetlen élményt az egybegyűlteknek.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!