Hirdetés

Kiújuló régi ellentét

Pályán kívüli adok-kapok, üzengetések borzolják a kedélyeket a Csíkszereda–Székelyudvarhely női labdarúgó-mérkőzés után. A szeredaiak csalással vádolják az udvarhelyieket, utóbbiak úgy vélik, hazudott és manipulált a mérkőzés hangosbemondója és kommentárora, Ráduly Róbert Kálmán, ráadásul szerintük az FK is követett már el csalást.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
Kiújuló régi ellentét
Pályán az FK nyert. A meccs viszont folytatódik Fotó: FK Csíkszereda

Vasárnap délelőtt megyei rangadót játszott az FK Csíkszereda és a Székelyudvarhelyi Vasas Femina a női labdarúgó 1. Liga felsőházi rájátszása harmadik fordulójában. A két klub közötti viszony az elmúlt időszakban nem volt felhőtlen, de a mérkőzés előtt a két klub szakmai vezetői kezet fogtak egymással, megegyezve abban, kerüljön spongya a múltra. A lelátón a csíkszeredai és udvarhelyi szurkolók egymással összevegyülve készültek kedvenceik biztatására, ebből a későbbiekben sem lett semmiféle gond. Sportszerű találkozóra volt kilátás, amíg a stadion hangosbemondóján szakkom­mentátori minőségében meg nem szólalt Ráduly Róbert Kálmán. A volt parlamenti képviselő, a város korábbi polgármestere azzal kezdte a konferálást, hogy köszöntötte a vendégek szakmai igazgatóját, gúnyos hangnemben jegyezve meg, hogy az illető nincs jelen. „Örömömre tudom üdvözölni Vágó Attilát, hiszen a papír szerint a vendégcsapat padján foglal helyet az az edző, akiről mi úgy tudjuk, hogy a Fradinál van” – mondta Ráduly. Szóba hozta a Vasas „tavalyi mizériáját”, amikor az udvarhelyiek „olyan játékosokat szerepeltettek, akiknek nem volt játékjoga”, és amivel az udvarhelyi klub „pótolhatatlan foltot ejtett” a székelyföldi futball becsületén. „A román futballban szokás falcsul szerepeltetni játékosokat, de a székely sportszerűség egészen másról szól” – jegyezte meg Ráduly. A mérkőzést egyébként teljesen megérdemelten a csíki csapat nyerte 4–0-ra.

Olaj a tűzre

A találkozót követően László Béla, a Vasas Femina klubelnöke úgy döntött, nem méltatják figyelemre a mérkőzésen és az élő közvetítésben elhangzottakat, alszanak egyet a történtekre, hogy másnap higgadtan döntsenek arról, van-e értelme foglalkozni az üggyel. Azonban vasárnap este Ráduly Róbert Kálmán tollából az FK Csíkszereda hivatalos honlapján jelent meg „A trükközés = csalás, vágod!?” című írása, melyben trükközésnek nevezte Vágó Attila nevének szerepeltetését a bírói lapon, s úgy vélte, más nevével és képzettségével visszaélni nemcsak etikai vétség, hanem bűncselekmény.
„A székelyudvarhelyi szak­vezetés visszaélt a derék magyar szakember nevével és edzői minősítésével. Ha ez Vágó Attila tudtával és beleegyezésével történt, akkor a felelősség őt is terheli. A magyar női válogatott egykori trénere licencének elvesztésével játszik. Ha nem, akkor csak a Vasas Femina korifeusaival szemben kell eljárni” – fogalmazott Ráduly, megemlítve, hogy a Vasas Femina vezetői visszaesők. „A tavalyi idényben is kenyerük volt a papíron trükközés. Bár viselt dolgaikat próbálták elhallgatni, a szakszövetség megbüntette, mivel csalárd módon szerepeltettek játékost” – írta Ráduly, belinkelve egy újságcikket, amelyben szó esik arról, hogy a Vasas eltiltást kapott a szakszövetségtől az őszi átigazolási időszakra. Az FK Csíkszereda cikkírója úgy vélte, hogy az ügyet csak súlyosbítja a bírói lapon gyúróként szereplő Székely János vezetőedzői ténykedése, aki a mérkőzések alatt a kispad elől irányítja csapatát és vezetőedzői minőségben is nyilatkozik. „A Vasas Femina által kovácsolt Vágó–Székely ügy mielőbbi tisztázása a Magyar Labdarúgó-szövetség és a Román Labdarúgó-szövetség feladata” – zárta írását Ráduly Róbert Kálmán.

Vasas: az FK is csalt

Megkeresésünkre László Béla klubelnök elmondta, hogy a Vasas korábbi vezetőedzőjének, Vágó Attilának a nevét az érintett tudtával használták, és amúgy sem szabálytalan, ha a bírói lapon feltüntetett edző nem tud jelen lenni a mérkőzésen. Elismerte, hogy még mindig keresik a vezetőedzőt, aki ősztől irányítaná a Vasast, és igyekeznek ezt a hiányosságukat mihamarabb pótolni.
László Béla elmondta, hogy bár Ráduly Róbert az ukrán Yelizaveta Molodiuk játékos szerepeltetését kifogásolta az FK Csíkszereda elleni tavalyi másodosztályos mérkőzésen, a gond egy másik ukrán játékos, Anna Yaskova leigazolásából adódott. „Csakhogy ez az első ligás Kolozsvár elleni meccsnek a története, nincs köze sem a másodosztályhoz, sem az akkor ott játszó FK Csíkszeredához. A Kolozsvár elleni mérkőzést „zöld asztalnál” elveszítettük, ideiglenesen felfüggesztették az átigazolási jogunkat, vagyis megfizettünk a hibánkért” – közölte a klubelnök.
A Vasas Femina nyílt levelet közölt hétfőn este a közösségi oldalán, melyben kifogásolták Ráduly Róbert Kálmán kommentátori ténykedését a stadion hangosbemondóján, az FK YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán közvetített összecsapás alatt. „Több ízben is valóságos gyalázkodási hadjáratot, hazugságon, félrevezetésen alapuló manipulálást művelt alpári módon a klubunk, valamint személy szerint Székely János és személyem ellen” – olvasható a levélben. Úgy vélik, amit Ráduly Róbert tett, az nemcsak túlzás, de sértő is. Székely Jánossal kapcsolatban kiemelik, hogy az udvarhelyi szakember több olyan játékost indított el a labdarúgói pályán, akik jelenleg az FK Csíkszereda színeit képviselik.
„AZ FK-val szemben semmiben nem tévedtünk. Az FK is küldött játékosjoggal nem rendelkező játékost pályára Fălticeni ellen, bizonyítékunk van rá, mégsem csináltunk ügyet belőle” – nyilatkozta lapunknak László Béla udvarhelyi klubelnök. „Felkérjük az FK Csíkszereda klubot, hogy a Facebook-oldalukon a tisztelt bemondójuk kérjen nyilvánosan bocsánatot az elhangzottakért! Amennyiben ez megtörténik, valamint a felvételről törlik az alpári részeket, az ügyet lezártnak tekintjük” – olvasható a Vasas Femina Facebook-oldalán leközölt nyílt levélben, amelyet László Béla írt alá.
Az ügyben kedd reggel fél tízkor e-mailben kerestük Szondy Zoltánt, az FK elnökét, illetve a klub sajtómunkatársát, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!