Hirdetés

Kiigazították a tavalyi negyedik negyedévi GDP-adatokat

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett ideiglenes adatsorában lefelé módosította a tavalyi negyedik negyedévi gazdasági növekedést, a tavalyi év egészét illetően azonban megerősítette a februári gyorsjelentésben közölt adatot, miszerint 2022-ben 4,8 százalékkal bővült a gazdaság.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kiigazították a tavalyi negyedik negyedévi GDP-adatokat
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

A tavalyi év utolsó negyedévében a romániai bruttó hazai termék – a gyorsjelentésben közölt 1,1 százalék helyett – 1 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévhez képest. A negyedik negyedév éves összevetésű, szezonális és naptárhatással kiigazított értékét is 5 százalékról 4,9 százalékra korrigálták. A nyers adatok szerinti 4,6 százalékos negyedik negyedévi éves GDP-bővülés változatlan maradt.

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint 2021-es viszonyítási alapok kiigazítása miatt újraszámolták azt is, mennyivel bővült tavaly negyedévenként a gazdaság. A szezonális és naptárhatásokkal kiigazított növekedés folyamatos volt: az első negyedévben 1,3, a másodikban és harmadikban 1,2, míg a negyedikben 1 százalékkal nőtt a ország GDP-je az előző negyedévhez viszonyítva. Éves összevetésben az előző év azonos időszakához mérten a román gazdasági növekedés tavaly végig 4 százalék fölött maradt.

Az INS szerdai közleménye szerint 2022-ben a bruttó hazai termék 1 412 457,4 millió lejt tett ki, ami 4,8 százalékkal haladja meg a 2021-es adatot.

A kormány a tavalyi évre 4,6 százalékos gazdasági növekedésre számított, idén 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A Világbank szerint 2023-ban 2,6 százalékos, az Európai Bizottság szerint 2,5 százalékos, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank előrejelzése szerint pedig 1,7 százalékos GDP-bővülésre lehet számítani Romániában.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!