Hirdetés

Kigolyózták a Sportklubot és a GYHK-t

A jégkorong Erste Liga döntőjét követően a román bajnokságban életben maradt négy csapat az elődöntőkre készült, míg a Román Jégkorong Szövetségnél új vezetőség állt fel. Az Alexandru Halauca irányította volt vezetőség viszont visszalőtt.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kigolyózták a Sportklubot és a GYHK-t
Az új vezetőség nem ért egyet a bajnokság ilyen módú lebonyolításával Fotó: Nagy Attila Ferenc/facebook

Újra feltörtek az indulatok a román jégkorong életében. A húsvéti ünnepekre készülvén, a Román Jégkorongszövetség tisztújító közgyűlést tartott, és felállt az új vezetőség. Mint ismert, a Novák Károly Eduard vezényelt sportminisztérium korábban felfüggesztette a 2022. szeptem­ber 15-én újrázó Alexandru Halauca vezette Román Jégkorongszövetséget, majd miután perek sokasága indult, február közepén rendkívüli gyűlést hívtak össze, ahol sorjába vették a szavazati joggal rendelkező csapatok, és új tisztújító közgyűlést írtak ki. Erre április 6-án, csütörtökön került sor, amelyre 21 klub küldött képviselőt, de végül csak 17 egyesületnek volt szavazati joga. A Bukaresti Steaua nem élt a jogával, míg a Sportul Studențesc nem az előre leközölt küldöttet delegálta. A választás végén Nagy Attila Ferencet választották meg elnöknek, míg a gyergyói Bereczky Szilárd, valamint a brassói Alexandru Dedu lettek az alelnökök. A szövetségi büró tagjaivá választották Miklós Ervint, László Zoltánt, Hodos Lászlót, Bogdan Pelint, Horvát Tamást, Gabriel Stroet, Viorel Ligát, valamint Moldován Ervint. Cenzori minőségre György Lászlót választották, míg a fellebbviteli bizottságba Ráduly Róbert Kálmánt, Demeter Róbertet és Kernászt Hubát választották be.

Visszalőttek Hălăucăék

A pályán elért eredmények alapján a Brassói Corona, a Gyergyói HK, a Bukaresti Steaua és a Csíkszeredai Sportklub a honi bajnokság elődöntőjére készült, amely az előzetes kiírás szerint GYHK–Steaua, valamint Co­ro­na–Sportklub párharcokat rendeztek volna. De csak volna, hiszen az Alexandru Hălăucă vezette korábbi vezetőség egy április 5-én keltezett átirattal megváltoztatták a bajnokság lebonyolítását. Eltörölték az elődöntő párosításait, a felsőház, valamint az alsóház tabellája szerint kiírta, hogy Brassói Corona – Bukaresti Steaua döntőt, míg Gyergyói HK – Csíkszeredai Sportklub bronzmeccset rendeznek. A korábbi vezetőség egyrészt a szűk határidőre hivatkozott az ily módon való bajnoki versenynaptár csonkítása ügyében, továbbá arra, hogy a GYHK megalázta a felsőház mérkőzéseit azzal, hogy ifi csapattal állt ki, és nem kezelte prioritásként a meccseket. A két székelyföldi csapat foggal-körömmel tiltakozott és tiltakozik a döntés ellen, és jogi úton támadták meg a korábbi vezetőség döntését. Első lépésként ügyvédet fogadta Alexandru Popescu személyében, majd egy hétoldalas átiratban támadták meg a döntést jogi úton. Ennek fényében a két csapat nem áll ki a bronzmeccsekre.
„Az elmúlt napokban a román jégkorongéletben újabb felháborító döntések születtek, ugyanis a felnőtt bajnokság elődöntőjét megelőzően úgy határoztak, hogy átírják az eredetileg lefektetett szabályokat. Ezzel bizonyos csapatokat megfosztottak a lehetőségtől, hogy harcoljanak a végső győzelemért, pedig a szezonban mutatott teljesítményük és az eredeti versenykiírás alapján erre esélyük volt. Frissen, az említett döntés után megválasztott elnökként egyetértek az érintett csapatok felháborodásával. Támogatom tiltakozásukat, és minden rendelkezésre álló eszközzel segítem a törekvésüket. Felhívom a Román Jégkorongszövetség minden alkalmazottjának a figyelmét, hogy a munkájukat nem néhány ember érdekeinek megfelelően kell végezniük, hanem a sportágat, a fair playt kell szolgálniuk! Én abban hiszek, hogy a bajnokságnak tisztességes módon a pályán kell eldőlnie” – fogalmazott Nagy Attila újonnan megválasztott szövetségi elnök.

Előnyben a Steaua

A két székelyföldi alakulattal ellentétben a Brassói Corona és a Bukaresti Steaua elfogadta a szövetség döntését, és le is tudták az egyik fél második győzelméig tartó párharc első meccsét. Ezt meglepetésre a fővárosi alakulat nyerte. A második meccsre ma este 18.30-tól kerül sor Bukarestben. Az események tükrében biztosak lehetünk abban, hogy a két csapat közül hirdetnek majd bajnokot, bármilyen döntés is szülessen az elkövetkezendő időszakban, hiszen a fenti csavarral már elúszott az idei bajnokság.
Román bajnoki döntő, 1. mérkőzés: Brassói Corona – Bukaresti Steaua 4–6 (1–3, 1–1, 2–2) /Williams (18.), Schaber (40.), Sills (50.), van Wormer (51.), illetve Georgescu (4., 16., 60.), Filip (13.), Alexejev (24.), Ruban (57.)/. 

Székelyekre építettek

Belgrádban tartják az U18-as korosztály számára a Divízió II/A vébét, amelyen a házigazda Szerbia mellett Litvánia, Horvátország, Spanyolország, valamint a többségében székelyföldi hokisokra építő romániai válogatott érdekelt. A torna nyitómeccsén a romániai válogatott a 3. percben Lőrincz Konrád büntetőlövésből szerzett találatával megszerezte a vezetést, ám a 11. percben a britek egyenlítettek, majd másfél perccel később előnybe is kerültek, viszont a 16. percben Kozma Gergő kiegyenlített. A második harmadban egy brit találat született, az 56. percben Nechita Tudornak sikerült az egyenlítés, ám a ráadás 128. másodpercében Nagy-Britannia eldöntötte a meccset, viszont a 4–3-as győzelem egy romániai pontot is ért. Litvánia könnyedén, 6–0-ra lépte le a romániai csapatot, amely ma a horvátok ellen lép jégre Belgrádban.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!