Hirdetés

Kifogásolja a kormány rendelettervezetét a megyei önkormányzat

Lehetetlen helyzethez vezethet, ha jóváhagyják a kormánynak a diákok ingázását szabályozó rendelettervezetét, amelyet kedden bocsátottak közvitára – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a Hargita megyei önkormányzat. Ez a szabályozás nem szolgálja azt, hogy a gyerekek tudjanak ott tanulni, ahol szeretnének, korlátoz és hátrányos helyzetbe hozza a diákokat – idézték Borboly Csaba megyeelnököt.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kifogásolja a kormány rendelettervezetét a megyei önkormányzat
Illusztráció Fotó: Balázs Árpád

A közlemény emlékeztet: közvitára bocsátották szeptember 5-én a diákok ingázására vonatkozó új kormányhatározat-tervezetet, amely módosítaná a tanulók szállítására vonatkozó módszertani szabályokat. Az új tervezet szerint

ezután a szolgáltatók kell visszaigényeljék az ingyenutazások értékét

a Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumtól a tanfelügyelőségen keresztül, nem pedig a diákok.

Az új szabályozás szerint a tanulók ingyenes jegyet válthatnak a vasútállomásokon diákigazolvány vagy az oktatási intézmény által kiadott igazolás alapján. Az ingyenes menetjegyeket és havi bérleteket személyesen vagy online kérhetik a diákok. Szeptember 30-ig az előző évben érvényesített ellenőrzővel igényelhetik a diákok az ingyenes jegyet vagy bérletet, októbertől kezdődően pedig az új tanévben lepecsételt bizonyítványt kell felmutatni.

Ingyenes jegyet válthatnak a megyei tömegközlekedési szolgáltatóktól a tanulók, szintén a diákigazolvány vagy az oktatási intézmény által kiadott igazolás alapján. Ingyenes utazásra a megyei tömegközlekedésben azok a diákok jogosultak, akik nem tudnak a lakhelyükön tanulni.

Azok a diákok, akik lakhelyükön kívüli oktatási intézményekben kell tanuljanak, és nincs lehetőségük tömegközlekedésre, nincs iskolabusz vagy a helyi önkormányzat által biztosított szállítási eszköz, havi átalányösszeget kaphatnak a szállításra az Oktatási Minisztérium költségvetéséből. Az átalányösszeget a megyei tanácsok fogadják el határozattal, a Közösségi Közüzemi Szolgáltatások Országos Hatóságának jóváhagyásával, az oktatási egység és a lakhely közötti távolság függvényében. 

A helyi tömegközlekedésben a diákok ingyenes utazását a helyi költségvetésből fedezik. 

A tervezet szerint a szállítás értékének visszaigénylésére vonatkozó adminisztratív munka a szolgáltatóra hárul. Borboly Csaba megyeelnök szerint lehetetlen helyzetet teremtene, ha elfogadnák ezeket a szabályokat. „Kérünk mindenkit, hogy hallassa a hangját, mert ez egy lehetetlen helyzet elé állít, nem jó irányba haladnak a dolgok. Ez a lehető legrosszabb szabályozás, amellyel nagyon sok diákunk iskolaelhagyásra fog kényszerülni. Ilyen kistelepüléses szerkezetű megyékben, mint Hargita megye, ez a szabályozás nem szolgálja azt, hogy a gyerekek tudjanak ott tanulni, ahol szeretnének, korlátoz és hátrányos helyzetbe hozza a diákokat. Hosszú távon mindez a közösség alacsony képzettségéhez vezet, ilyen rurális környezetben, mint a miénk, óriási katasztrófa lesz az eredménye, ha ebben a formában viszik tovább. Ezért kérünk mindenkit, hogy hallassák a hangjukat, a szakszervezeteket, diákszervezeteket, szülőket és minden érintettet, hogy ne hozzák hátrányos helyzetbe a felnövekvő generációt!” – idézte a közlemény Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsa elnökét.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!