Hirdetés

Kiderül, melyik a legkiválóbb

Több mint 150 mézmintát neveztek be az idén első ízben megszervezett Nektária Székelyföldi Mézversenyre, amelynek Székelyudvarhely ad otthont.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kiderül, melyik a legkiválóbb
Fotó: SZGE Fotó: SZGE

 Az érzékszervi vizsgálatot szeptemberben megtartották, és most hétvégén, a 11. Udvarhelyszéki Mézes Napokon kiderül az is, hogy melyik méz nyerte el az év legkiválóbb méze címet.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete – a Ko­vászna és Hargita megyei, a gyer­gyó­széki, székelyudvarhelyi, nyá­­rád­völgyi és a küküllőmenti mé­hész­egyesületekkel közösen – idén először szervezte meg a Nektária Székelyföldi Mézversenyt Székelyudvarhelyen.
A verseny célja, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő termelői és áruházi természetes eredetű mézeket minőségi ellenőrzés és szakszerű bírálat alá vessék, az érzékszervi bírálatokat követően pedig megismerhessük az év kiváló székely mézét.
A Nektária első kiadásának az érzékszervi vizsgálatára szep­tember 8-án került sor, ahol több mint 150 nevezett mézmintát vizsgált meg a zsűri. Az érzékszervi elbírálás alatt a mézek színét, ízét, illatát, viszkozitását, tisztaságát mérték, és pontozták a zsűritagok. Egy elkülönített helyiségben pedig értékelték a kiszerelést, címkét, dizájnt és esztétikát, így törekedve a teljes objektivitásra. A pontozás alapján a 20 legjobb mézet Bukarestbe küldték laborvizsgálatra, ezek közül fognak kikerülni az idei nyertesek.

SZGE

– Első alkalom, hogy megszerveztük a Nektáriát. Ez egy vándoresemény, jövőben Háromszéken lesz, majd Csíkban, és következik Maros megye is. Az eseménnyel mindenképp a székelyföldi méhészek munkáját szeretnénk segíteni, hogy azt a helyi és egészséges, általuk termelt mézet a piacon is kellőképp tudják értékesíteni. A legjobb mézeket laborvizsgálatok alá vetettük, amelynek nem kis anyagi vonzata van, ebben az Országos Méhész Szövetség volt támogatásunkra. Az Udvarhelyszéki Mézes Napokon hirdetik ki a győztest és adják át a díjakat. Ugyanakkor a hétvégén számos szakmai program is lesz, amely a méhészeink fejlődését segíti elő – mondta el lapunknak Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.
Az elbírálásban Tófalvi Melinda, Deák Mihály, Ádám József, Szász Ilyés helyi méztermelők, Báldé Ernő a Nyárád-völgyi Méhész Egyesület elnöke, Hatos György, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza és további szakemberek vettek részt.
A verseny alatt a szervezők díjakkal, építő kritikával, biztatással igyekeznek motiválni a méhészeket, hiszen a munkájuk létfontosságú: a hazai, ízletes, tiszta székely mézek mellett a méhek által beporzott területeken jó termésre számíthatnak a gazdák.
A mézes napok megnyitóját holnap délután 5 órakor tartják, majd a Barátok templománál megtartott mézszentelő misét fáklyás felvonulás követi.
Szombaton reggel 9 órakor a Márton Áron téren megnyitják a vásárt és felvonulnak a lovagok, illetve megkoszorúzzák Örösi Pál Zoltán (1904–1986) Kossuth-díjas biológus, méhész domborműves emléktábláját. A Szent István teremben számos szakmai előadásra várják a szervezők az érdeklődőket: Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke Aktualitások a méhészetben 2022-ben címen tart előadást 10 órától, ezt követi dr. Hegedűs Dénes, az OMME szakmai elnökhelyettese előadása, melyen belül a 2022-es méhegészségügyi problémákról számol be. Dr. Zajácz Edit osztályvezető a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ tudományos tevékenységét mutatja be, dr. Déri Helga pedig a méhészeti termékek vizsgálatáról és minőségéről tart előadást. Délután 3 órától kezdődik az első Nektária Székelyföldi Mézverseny kiértékelője és díjátadója.
A háromnapos esemény utolsó napján folytatódik a mézvásár, továbbá gyermekfoglalkozásokkal várják a legkisebbeket.

Kövessen a Facebookon!