Hirdetés

Kiállni a nehézségek közepette is

Arra biztatok mindenkit, hogy új célokkal, lendülettel és erővel álljanak annak a nagyon nehéz korszaknak az élére, amely most fennforog – mondta Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának a megyei felekezetek képviselőivel tartott évértékelőjén. A rendezvényen részt vettek a történelmi egyházak vezetői is.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kiállni a nehézségek közepette is
Évértékelés és előretekintés. Bíznak a jövőben Fotó: László F. Csaba

A csíksomlyói kegytemplom kórusának előadásával kezdődött a megyei tanács szervezte egyházi évértékelő szerdán. A történelmi egyházak jelen lévő vezetőit és képviselőit Zonda Erika, a megyei tanács programok és projektek vezérigazgatóságának vezetője köszöntötte, majd Bíró Barna Botond, a megyei tanács elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Kiemelte: a megyei önkormányzat a nehézségek ellenére sem engedte el az egyházak kezét.

László F. Csaba
– Nehézségeket látunk magunk körül. Ha nem volt elég a járványhelyzet, a háború, akkor azt látjuk, hogy a népszámlálás első nyilvánosságra hozott adatai sem feltétlenül bizakodást keltőek. Egy ilyen nehézségekkel terhelt helyzetben minden olyan magyar ember, aki közösségéért felelősséget vállal, és a közösség életének a jobbításán dolgozik, azt hiszem, a legfontosabb teendő, hogy azt a képet mutassuk meg az erdélyi magyarságnak, ami nem jelen pillanatban van, hanem amit ebből a tündérkertből a következő húsz, huszonöt, harminc évben ki lehet hozni, meg lehet építeni – mondta az alelnök.

Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szintén az Európát érintő nehézségekről beszélt. Rámutatott: nem az a feladatunk, hogy a kihívások közepette megrekedjünk, hanem hogy észrevegyük, mi a feladatunk. Úgy fogalmazott: őseink sem adták fel a küzdelmet a tatárjárás, a különböző más pusztítások, a világháborúk és a kommunizmus idején. 

László F. Csaba
– Arra biztatok mindenkit, hogy új célokkal, lendülettel és erővel álljunk annak a nagyon nehéz korszaknak az élére, amely most fennforog. Szerintem van lehetőségünk bőven. Az elmúlt időszakban, még ha csökkentünk is, sok mindent meg tudtunk erősíteni, még hogyha sokszor támadtak is minket, akkor is állnak azok a bástyák, várak, amelyekre szükség van. Még akkor is, ha értéktelen dolgok is zúdulnak ránk, gondolok itt LMBTQ-, gender- és sok-sok más ideológiára, amellyel tönkreteszik fiataljainkat. Másik oldalon, amikor elmegyek a fiatal közösségbe, akár itt Csíkszeredában a CSIT-re és más helyre is, akkor életet és jövőt látok. Arra kérek és biztatok mindenkit, legyen az egyházi vezető: érsek, püspökhelyettes, plébános, lelkész, bármilyen más területen dolgozó, és persze a politikusainkat is, hogy igenis álljunk ki ebben a korban kőkeményen, és akkor túl fogjuk élni – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: a magyarság a kereszténységet Nyugat-Európától kapta, most az is a feladata, hogy megtanítsa a Nyugatnak a Krisztus-követést.

Az egybegyűltekhez Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke, Kolumbán Vilmos József református püspökhelyettes és Andrási Benedek unitárius püspökhelyettes is szólt.

Borboly Csaba megyeelnök számolt be a megyei tanács által biztosított támogatásokról. Rámutatott: 2008 és 2022 között között mintegy 68 millió lejjel támogatta a megyei önkormányzat a Hargita megyei egyházakat.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!