Hirdetés

Kevesen élnek a jogaikkal

A labor-, CT-, MR- vagy röntgenvizsgálatokat az egészségbiztosítási pénztár támogatja, de egyelőre kevesen élnek a lehetőséggel. Sok múlik a szolgáltatókon és az igénybe vevőkön is, hogy ez változzon, és a vizsgálatokat ne az alapköltségvetésből kelljen támogatni. Idéntől a szolgáltatásokat nemcsak a beutaló kibocsátásának helyszínén, hanem más megyében is lehet igényelni.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kevesen élnek a jogaikkal
Fotó: László F. Csaba

A paraklinikai vizsgálatoknál állandó probléma, hogy várakozni kell – laborvizsgálat, CT, MR vagy röntgen –, ezek árát az egészségbiztosítási pénztár a vele szerződésben álló szolgáltatóknak megtéríti. 
– Erre azok a személyek jogosultak, akiknek van egészségbiztosításuk, illetve beutalójuk (ún. küldőpapírjuk) az egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló szakorvostól vagy családorvostól – részletezte Duda Tihamér-Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnöke. – A beutalót 2020-ig kizárólag abban a megyében lehetett érvényesíteni, ahol kiállították. Mostanra ezt eltörölték, és bárhová el lehet menni a vizsgálatokat elvégezni, esetleg másik megyébe, ahol rövidebb a várólista, vagy más személyes megfontolásból – mondta az elnök.
Hozzátette: Csíkszeredában is van rá példa, hogy a szolgáltatónak van munkapontja itt, és bár a Brassó Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral állnak szerződésben, ugyanúgy igénybe vehető a szolgáltatás itt is. Ha a vizsgálatot nem tudják helyben elvégezni, akkor a személyt elő kell jegyezni, és az időpontot rá kell írni a beutalóra.
– Az előjegyzett időpont a beutaló érvényességi idején belül kell legyen – mutatott rá Duda. – A laborvizsgálatok érvényességi ideje akut megbetegedések esetében harminc nap, más vizsgálatoknál, mint például a szövettani vagy összetettebb vizsgálatoknál kilencven nap. Ha az egészségügyi pénztárnál szerződésben foglalt pénzügyi alapokat elköltötték, akkor is elvégezhetnek bizonyos szolgáltatásokat – tette hozzá.
A biztosítópénztár elnöke elmondta: a tavalyi statisztikák alapján nagyobb hangsúlyt kellene fordítani arra, hogy az akut megbetegedésekre ne használják el az alapforrást. Két lehetőség áll a rendelkezésükre, az egyik a megfigyelés (monitoring), a másik a megelőzés (prevenció). 
Az elnök részletezte: hét kategória van, aminek a költsége nem számít bele az alapforrásba, a Covid-19 utáni meg­be­te­ge­dés, az onkológiai be­te­gek, a cukorbetegek. Hargita megyében az egészségbiztosítási pénztár felmérései szerint majdnem tizenháromezer cukorbeteget tartanak nyilván. Nekik rendszeresen ellenőrzésre kell járniuk. A következő a vér- és az érrendszeri problémákkal küzdők csoportja. Ők a laboratóriumi vizsgálatokat elvégezhetik anélkül, hogy a szerződésben foglalt alapokhoz kellene nyúlni. Az idegrendszeri megbetegedés és szívbetegségben szenvedők is igénybe vehetik a szolgáltatásokat. A hét monitoring csoport esetében a biztosítópénztár külön kifizeti a szolgáltatóknak a vizsgálatokat. 
A megelőzési kezelésnél negyven év felett az egyén évi egy vizsgálatra jogosult, nem kell várni, soron kívül elvégezhető a vizsgálat, később elszámolják. 
– A lényeg, hogy mindezek a szolgáltatások ingyenesen hozzáférhetők a lakosság számára. Az egészségbiztosítási pénztár honlapján elérhető azon szolgáltatók listája, akikkel az intézmény szerződésben áll. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár a tavaly 9 262 627 lej értékben kötött szerződést, amelyből 1 475 558 millió lejt költöttek monitoring vizsgálatra – mondta az elnök. Hangsúlyozta: fontos lenne, hogy a szolgáltatók és kedvezményezettek egyaránt igénybe vegyék ezt a lehetőséget, amelyet a biztosító várólistán kívül el tud számolni. – Laborvizsgálatra négy hét a várakozási idő, ez viszont az egészségbiztosító által finanszírozott esetekre érvényes; radiológián van, ahol azonnal elvégzik azt, van ahol három hét a várakozási idő. A TC-vizsgálat esetén nyolc, az MR-vizsgálatnál tizenhat hét a várakozási idő – tudtuk meg a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnökétől. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!