Hirdetés

Két osztállyal többet indítanának

Jövő héten kezdődik a beiratkozás az előkészítő osztályokba. Hargita megyében a beiskolázási terv szerint 180 előkészítő osztály indul a következő tanévben, ez kettővel több, mint ahány jelenleg működik.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Két osztállyal többet indítanának
Hétfőtől lehet iratkozni az előkészítő osztályokba. Iskolaérettek Fotó: Hodgyai István

Elsőként április 11-től május 14-ig fogadják az általános iskolák a beiratkozási kérelmeket az előkészítő osztályokba.
A megye tanintézeteire érvényes beiskolázási terv szerint a 2024–2025-ös tanévben 180 előkészítő osztály működhet a térségben, természetesen ez csak akkor lesz így, ha a tervezett osztályokba elegendő számban jelentkeznek diákok, és az oktatási minisztérium is jóváhagyja azok működését. Jelenleg egyébként 178 előkészítő osztály van Hargita megyében.
Csíkszeredában 22 osztály­ban fogadják az általános iskolák a legkisebb korosztályt, többségük hagyományos oktatási módszerrel működő csoport, két step by step osztály indul – egyik a József Attila, a másik a Liviu Rebreanu általános iskolában –, és Waldorf-módszerrel tanuló előkészítő osztály is lesz a Xantus János Általános Iskola csobotfalvi épületében. 


Hirdetés


Székelyudvarhelyen 16 előkészítő osztályt indítanak a tanintézetek, ezek közül egy-egy step by step oktatási módszerrel működő csoportot a Benedek Elek Líceumban és a Tompa László Általános Iskolában. Töretlen a népszerűsége ugyanakkor a Waldorf-módszernek is, a városhoz közeli Székelylengyelfalván működő iskolában az új tanévben is indul előkészítő osztály, ahol viszont már beteltek a helyek.
Gyergyószentmiklóson nyolc osztály indul a korosztály számára, az alternatív oktatási módszert előnyben részesítő szülők a Fogarasy Mihály Általános iskola step by step osztályát választhatják.

– A megyében működő általános iskolák közül a korondi, a kápolnási és a gyergyóremetei intézmények kértek pluszban egy új előkészítő osztályt, igénylésüket befoglaltuk a beiskolázási tervbe az oktatási minisztérium jóváhagyására várunk

– nyilatkozta lapunknak Galaczi Hajnalka elemi oktatásért felelős tanfelügyelő.
A beiratkozásnál szükség van a szülő/törvényes gyám személyi igazolványának másolatára és eredeti példányára, az elvált szülőknek a kérelemmel együtt be kell mutatniuk a jogerős bírósági ítéletet is, amelyből kiderül, hogy hogyan gyakorolják a szülői felügyeletet, és hol van a kiskorú lakóhelye. Szükség van továbbá a gyermek születési anyakönyvi kivonatának eredeti példányára és annak másolatára, illetve abban ez esetben, ha a gyermek szeptember 1. és december 31. között tölti be a 6. életévét, óvodai igazolására. Amennyiben a kisgyerek nem járt napközibe, esetleg külföldről térnek haza, a beiratkozáshoz szükséges ajánlást a Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ bocsátja ki egy felmérés után. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy bár életkora szerint iskolaköteles a gyermek, a szülő mégsem akarja iskolába íratni, ebben az esetben a tanfelügyelőségen működő, beiratkozással foglalkozó bizottsághoz kell kéréssel fordulni, amelyhez mellékelni kell az indoklást tartalmazó dokumentumot.


Asztalos Ágnes, Pál BíborkaHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!