Hirdetés

Készülő és kivitelezésre váró beruházások

Csíkkozmás község a szűkös anyagi forrásai ellenére igyekszik valamennyi pályázati lehetőséget megragadni, hogy a község továbbra is dinamikusan fejlődhessen. Szántó László, Csíkkozmás polgármestere nyilatkozott lapunknak az infrastrukturális és egyéb jellegű projektekről.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Készülő és kivitelezésre váró beruházások
A járda több szakaszban készül Fotó: Vlaicu Lajos

Meg­va­ló­sí­tá­sok­ról és kivitelezésre váró projektekről egyaránt bőven beszélhetett lapunknak Szántó László, Csík­koz­más polgármestere ismertette az idei év kiemelt projektjeit. Mint elmondta, a községben idén önerőből járdaépítésbe kezdtek, 320 métert már át is adtak.

Hirdetés– Pályázati forrás hiányában saját erőforrást kellett erre a célra használnunk, az viszont véges. Hargita Megye Tanácsa a hatszázalékos áfavisszaosztásból 390 ezer lejt ad, ezenfelül a lázárfalvi óvodai terem felújítását 30 ezer lejjel, a turisztikai központ energetikai felújítását pedig ugyancsak 30 ezer lejjel támogatja. A visszaosztás jelentős részét tavasszal a járda építésére tudjuk fordítani. A következő szakasz a templom körüli, műemlékvédelmi övezetnek számító rész, amely kockakőből fog készülni, egészen a panzióig, onnan az iskoláig pedig ismét térkőburkolat lesz. Mindez várhatóan több évig tart majd. A beruházás teljes értéke 1 millió 800 ezer lej, ami még változhat az építőanyag drágulása függvényében – mondta Szántó. Hozzátette, hogy a település fő útszakaszai mellett helytől függ, mekkora szakaszon lesz mindkét oldalon járda, és hol épül csak az egyik oldalon. 

Többfrontos iskola-korszerűsítés

Az iskola energetikai hatékonyságának növelését célzó projekthez is hozzáfogtak, jelenleg a szükséges dokumentumok előkészítésén dolgoznak. A tervek lassan elkészültek, október 17. a határideje a kész műszaki dokumentáció feltöltésének. Ahogyan a projekttel haladnak, úgy részenként kapják a finanszírozást az elvégzett munkáért.
– A szerződéskötés része rendben is van, viszont a kivitelezésre adott négyzetméterenkénti ár a munkálat felére elegendő, így az önkormányzatnak egy 800 ezer lejes önrésszel valamikor hozzá kell járulnia a projekthez. Ez megterhelő lesz az önkormányzat számára, a hitel lehetőségét sem zárhatjuk ki – nyomatékosított Szántó. Hozzátette, a másik iskolaépület korszerűsítésére is találtak anyagi forrást, amely a másik épület önrészében segítséget nyújthat, ugyanis a tervek szerint a két épületet egy kazánnal fűtenék. Ez pedig lehetővé tenné, hogy az első iskolaprojekt költségeinek egy részét átcsoportosítsák, így jelentősen csökkentenék az önkormányzat terhét. 
– Az elemi iskolánál is pályázatot nyújtottunk be, hogy újabb tantermekkel és tornateremmel bővüljön az iskola. A diákok létszámnövekedése teszi indokolttá ezt a lépést, ugyanis kicsik a termek, ahol jelenleg zajlik az oktatás – mondta a polgármester. Hozzátette, az iskola digitalizációs fejlesztésére vonatkozó pályázatokkal is jól haladnak, minden osztályteremben és óvodában okostáblákat és informatikai eszközöket szerelnek fel, továbbá az informatikatermet is teljes mértékben korszerűsítik. A polgármester szerint az előttünk álló évben lehetőség nyílik arra, hogy kívül és belül egyaránt korszerű iskolák működjenek Csíkkozmáson.
A polgármester kifejtette, az önkormányzat épületét célzó energetikai korszerűsítése ügyében a szerződéskötés szakaszában járnak. Az önkormányzat jelentősen tudná csökkenteni a jövőben az elektromos áram költségeit, de a nyílászárók cseréjét kitűzték a kivitelezésre váró célok közé. A művelődési otthon és a hivatal egy épületben található, mindkettő korszerűsítése időszerű és szükséges.

Vlaicu Lajos
Értékekben gazdag település. Folyamatos törődést igényelnek

Orvosi rendelő a műemlékvédelem árnyékában

Orvosi rendelő és szolgálati lakás korszerűsítésére is figyelmet fordítanak, a projekt azonban elakadt a műemlékvédelemnél.
– Az önkormányzat az épületet megvásárolta, az viszont műemlékvédelmi zónában található, és mivel nem felel meg az előírásoknak, le kell bontanunk. A műemlékvédelmi hatóság azt szeretné, hogy az épületet a jelenlegi helyére építsük vissza. Ez nem logikus, mert jobb lenne, ha a parkoló előtte lenne, és nem az udvaron. Reméljük, harmadik nekifutásra a műemlékvédelem elfogadja az eredeti tervünket, és továbbléphetünk a projektben – mondta az elöljáró. Kiemelte, idő kérdése, hogy a családorvos mikor vonul nyugdíjba, és az ő pótlása érdekében is fontos lenne a község számára, hogy új és korszerű orvosi rendelő meg lakás is legyen. 
A községben – Csíkkozmáson és Lázárfalvában – az utcák aszfaltozása nagyjából tizenhét százalék körüli, ezt szeretnénk folytatni, ehhez hozzácsatoltunk két átkötő utat is. Az egyik Lázárfalva felső felét köti össze mezőgazdasági szempontból fontos területekkel, ezt szeretnénk összekapcsolni a Kézdivásárhely felé található úttal, tehermentesítés céljából is. A másik átkötő út a turisztikában segítene, ugyanis Sószékfürdőt kötnénk össze a település útjával és az imént említett másik úttal. Ennél a projektnél is a szerződéskötésnél tartunk. Ha minden jól megy, jövőre nekiláthatunk a munkának.

Megújul az orgona

Az önkormányzat az egyházzal együttműködve az orgona felújításán is dolgozott, sikerült is részfinanszírozást találni. Az orgona Boda János egyik első munkája, amelyet az 1800-as évek végén készített a mesterember.
– Az orgona felújítására Hajdu Gábor parlamenti képviselő segített pénzt szerezni, akinek köszönhetően 75 ezer lejt kaptunk. Lebontották az orgonát, a használható sípokat korszerűsítik, ahogy haladunk a támogatások megszerzésével, úgy építik újra az orgonát, ami évekbe is telhet, ugyanis az orgona korszerűsítésének teljes költsége hatvan- és nyolcvanezer euró körüli. Ugyancsak Hajdu Gábor közreműködésével kaptunk 80 ezer lejt, hogy az iskolában ki tudjuk cserélni a meglyukadt kazánt, és a fennmaradó összegből a termek mennyezeteinek szigetelését tervezzük elvégezni. A könyvtár digitalizációja is tervben van, illetve Hargita Megye Tanácsával közösen elektromos kisbusz beszerzésén dolgozunk. Az elektromos töltőállomás felszerelését az iskola energetikai pályázata foglalja magában – részletezte Szántó. Megjegyezte, hogy a nyár folyamán még két igénylést nyújtottak be: a lázárfalvi gázhálózat bővítésére és a községben lévő két ivóvízhálózat modernizálására. A projektek dokumentációinak elkészítése folyamatban van. 

Vlaicu Lajos
Megújul az orgona

Települések műemlékeire vigyáznak 

Hajdu Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője kifejtette, Székelyföld nagyon gazdag értékekben, a templomok és műemlékek pedig folyamatos törődést igényelnek és érdemelnek.
– Mint ahogyan a jó gazdának, a magyar érdekképviseletnek is meg kell szereznie és be kell osztania az erőforrásokat. Ebben együtt dolgoznak a helyi önkormányzatok, a megye és a parlamenti képviselet. Igyekszünk minden községet és közösséget támogatni elképzeléseik és projektjeik megvalósításában. Csíkkozmás templomának a külső tatarozására a megyei tanács fordított pénzügyi alapokat. Én a beltér, az orgona felújítására találtam pályázati lehetőséget – mondta a képviselő. Hozzátette: – Őseink gondot fordítottak arra, hogy gyönyörű orgonákkal szereljék fel templomainkat. A mi feladatunk az, hogy néhány száz év elteltével őrizzük, javítsuk, értékeljük és akár helyreállítsuk őseink munkáját. A csíkkozmási templom orgonája az egykori Boda József csíkszeredai orgonaepítő első orgonája, amelynek az ónból készült principal sípjait a világháborúk idején elvitték és beolvasztották. Örvendek annak, hogy egy olyan templom felújításához tudtam hozzájárulni, ahová őseim hívőként jártak és rokonaim papként szolgáltak. Alcsíkon az after schoolok épületeinek energetikai felújítására tudtam költségvetési forrást szerezni, így Csíkkozmás 80 ezer lejt kapott erre a célra – számolt be a képviselő, aki szerint nagy az igény a szülők részéről a tanítás utáni foglalkozásoknak helyet adó épületekre.
Az energetikai felújítás fontos ahhoz, hogy az önkormányzatok költséghatékonyan tudják üzemeltetni létesítményeiket, a megnövekedett értékű energiaszámlákat is figyelembe véve. 
– Ezeket az ingatlanokat azzal a céllal hozzuk létre, hogy a kötelező iskolai programon túl lehetőséget nyújtsunk a diákoknak a felzárkózásra, a tanulás mellett pedig a szabadidő hasznos eltöltésére, pihentető és szórakoztató foglalkozásokra, csakúgy, mint a tehetséggondozásra – tette hozzá Hajdu.
 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!