Hirdetés

Késő, ha már muszáj

A férfiak egészsége, a férfibetegségek megelőzésének fontossága, a kezelés lehetőségeinek bemutatása van fókuszban ebben a hónapban a székelyudvarhelyi kórházban.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Késő, ha már muszáj
A férfiak nehezebben néznek szembe az egészségi problémákkal. Fontos a megelőzés Fotó: Illusztráció

Kisfilmek készülnek, amelyek felkerülnek a közösségi oldalukra, és lesz egy egynapos átfogó szűrővizsgálaton való részvételre biztató akció is.

Második éve csatlakozik a székelyudvarhelyi kórház a Movember néven ismert, Ausztráliából indult mozgalomhoz, amelynek fő célja felhívni a figyelmet a férfiak egészségi problémáira, az egészségmegőrzés, valamint a szűrővizsgálatok, kivizsgálások fontosságára. November tehát a férfiegészség hónapja, és míg a tavaly nagy sikerű, többnapos szűrővizsgálat-sorozatot szerveztek a férfiaknak, idén a minél szélesebb körű tájékoztatás áll középpontban.

Filmek a Facebookon

A kórház urológusorvosai négyrészes előadás-sorozatban mutatják be azokat a betegségeket, elváltozásokat, amelyek a férfiaknál előfordulhatnak. Az első részben – amely már megtekinthető az egészségügyi intézmény Facebook-oldalán – dr. Szöllösi Attila urológus főorvos a nemi szervek betegségeiről, illetve a vesét érintő problémákról beszél közérthetően és tömören. Zörgő Noémitől, a kórház szóvivőjétől még megtudtuk, hogy lesz szűrési akció is, a hónap végén egy napon át, párhuzamosan több rendelőben végeznek majd a szakorvosok ingyenes szűrővizsgálatot.
A szóvivő hangsúlyozta, hogy egyébként családorvosi beutalóval (ún. küldőpapírral) bármikor fel lehet keresni az urológiai szakrendelést, nincs várólista, és nem kell napokat várakozni.
Világszinten érvényes, hogy a férfiak igen ritkán járnak orvoshoz és szűrővizsgálatokra, ezért a kampány olyan betegségeket igyekszik a figyelem középpontjába állítani, amelyek gyakoriak a férfiak körében, azonban a rendszeres szűrővizsgálatokkal még időben felismerhetők és kezelhetők. Ilyen betegség többek között a prosztatarák és a hererák is.
– A férfiak általában hanyagolják a saját egészségüket, ha nem fáj valami, akkor nincsen probléma. Gyakran azt tapasztaljuk, hogy a feleség az, aki elhozza őket orvoshoz. A fiatalabb korosztály már kicsit céltudatosabb az egészségvédelem szempontjából, tudatosabbak, és ha úgy érzik, valami nincsen rendjén, akkor felkeresnek minket, és baj nélkül is egyre többen kérnek évi egy kivizsgálást. A tavalyi ingyenes szűrővizsgálatunknak is nagy sikere volt a fiatalabbak körében – mondta el kérdésünkre dr. Szöllösi Attila urológus főorvos, a kórház orvosigazgatója.
Az első kisfilm öt napja tekinthető meg a kórház közösségi oldalán, és már van hatása. A főorvos elmondta, hogy többen is kértek már a héten időpontot, éppen azért, mert megnézték a videót.

A férfi inkább eltörik

A Movember kampány a lelki egészségmegőrzésre is kiterjed, különösen a depresszió kezelésére, az öngyilkosságok megelőzésére fókuszálva. A székelyföldi férfiak, ha orvoshoz ritkán, akkor pszichológushoz még ritkábban járnak – legalábbis ez a területen dolgozók tapasztalata.
– Olyan kép alakult ki bennünk, székelyföldi férfiakban, hogy a férfi erős, neki nem lehet baja, mert ő a családnak és mindennek a támasza, és inkább eltörünk, mint meghajoljunk. A másik része ennek a dolognak, hogy fájó szembesülni azzal, ha esetleg dolgoznunk kell magunkon, nagyon nem tudunk mit kezdeni a pszichés kihívásokkal, nem tartjuk férfias dolognak az érzelmeink kifejezését se – közölte Miklós Csongor pszichológus. – A férfiak legfeljebb csak baráti együttlétek során, némi alkohol társaságában engedik kijönni magukból a bajaikat, ez a legtöbb, amit a szorongásoldásért tesznek – vélekedik a szakember.
Nem is csoda, hiszen – mint mondta Miklós Csongor – itt mifelénk kiskorban a fiúk egy esés, egy horzsolás, lelki fájdalom során nem fejezhetik ki az érzéseiket, mert a sírás nem férfidolog.
– Azt gondoljuk, hogy a férfiakra nem jellemző, hogy éreznek, mi csak termelünk, kemény fizikai erővel, és nem kérünk segítséget, mert nekünk nem is lehet bajunk – fogalmazott a pszichológus.
Ez a jelenség részben összefüggésben van az öngyilkossági esetek országos szinten is igencsak magas számával (országos szinten az öngyilkosságok 80 százalékát férfiak követik el, és Bukarest után Szatmár, illetve Hargita megyében a legmagasabb a szuicid esetek száma – szerk. megj.).
– A jelenség nagyon komplex, nagyon nagy szelete az, hogy egyrészt nem tudjuk, a segítségkérés után nekünk jobb lehet, másrészt pedig a környezet sem elég érzékeny, hogy felismerje, ha baj van, és mit kezdjen ezzel – jegyezte meg Miklós Csongor.

Évente legalább egyszer

A pszichológus szerint az lenne a jó, ha a férfiak minden évben kijelölnének maguknak egy hónapot, lehet ez a november, de bármelyik másik is, amikor elmennek egy konzultációra egy pszichológushoz, segítő szakemberhez, hogy tekintsenek rá arra, hogy állnak mentális egészség szempontjából.
– Nyilván, sok mindent észrevehetünk magunk is, de mégis egy objektív szem és fül által, a szakember visszajelzései mentén teljesebb rálátást kaphatunk aktuális lelkiállapotunkra, működésünkre – fogalmazott Miklós Csongor.
Ugyanakkor arra biztatja azokat a férfiakat, akik jártak pszichológushoz, kértek már segítséget, vettek részt önismereti csoportban, hogy minél többet beszéljenek erről a barátaiknak, még akkor is, ha eleinte ellenállás van, vagy épp kinevetik őket.
– Nagyon nagy felelősségünk van nekünk, akik magunkon dolgoztunk, hogy ennek a kultúráját minél inkább terjesszük – vonta le a következtetést.

Kövessen a Facebookon!