Hirdetés

Kertészkedésre fel!

A melegebb napok beköszöntével megjelentek a virág- és palántaárusok a Hargita megyei piacokon. A kínálat hatalmas, az árak változóak, a termelők azonban óvatosságra intik a vásárlókat. Mint mondják, érdemes még egy-két hetet várni a kiültetéssel.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kertészkedésre fel!
Színes kínálat, bő választék. Szépülnek a kertek Fotó: László F. Csaba

A máréfalvi Péter Katalin és családja évek óta foglalkozik palántatermesztéssel, évente több tízezer növényt nevelnek, értékesítenek. A termelő elmondta, még nem kezdték meg palántáik értékesítését, erre jövő hétfőtől készülnek. Nemcsak helyben, a fóliasátraiknál, hanem a székelyudvarhelyi és a csíkszeredai piacon egyaránt megtalálhatók lesznek az általuk nevelt növények. A szakember szerint, bár a palánták már elérték azt a nagyságot, amikor már kiültethetők, az időjárás miatt még néhány hetet érdemes ezzel várni.

Csak Orbán után

– Aki megkérdezi, mindenkinek elmondom, hogy még nem ajánlatos kiültetni a palántákat, hacsak nem fóliába szánják őket, még jövő hétre is 1-2 Celsius-fokot jósolnak éjszakánként, abból akár 0 fok is lehet, akkor pedig biztos, hogy lefagynak, és kárba megy az addigi munkánk, de ha nem is fagynak le, sokkot kapnak a növények, és nem fejlődnek – vélekedett Péter Katalin. A termelő elmondta, a kiültethető növények paradicsom, paprika esetében már legalább egyaraszosak kell legyenek, de a túl magasra nyúlt növények sem ideálisak.
– A magasabb palántok hamarabb lekonyulnak, érzékenyebbek a szélre, de az eső is hamarabb ledönti őket. Az a jó palánt, amelyiknek vastag a szára és erős a gyökérzete, mert így van a legnagyobb esélyük földbe kerülés után a megmaradásra – magyarázta a termelő. Kiemelte, ilyenkor a legnagyobb igény a paradicsom- és paprikapalánták iránt van, de a zellert is ültetik, hiszen az ellenállóbb társainál. Az idő felmelegedésével nő a kereslet is, a karalábé-, káposzta- és hagymapalánt iránt. – A tapasztalatok szerint május 10-e után kezdik jobban keresni az emberek a palántokat és a virágokat is, mert akkor már nagyobb bizalmuk van az időjárásban, hogy nem lesz több fagy. Május 24-én Orbán azért minden második-harmadik évben meg szokott tréfálni, és lefagyaszt ezt-azt, ha nem vigyázunk kellőképpen – tette hozzá. Székelyudvarhelyen keddenként van piacnap, így szerda délután csupán egy helyen árultak jól megtermett paradicsompalántokat, amelyekért 2,5-3 lejt kérnek el fajtától függően, a pap­ri­ka­pa­lán­tok ára pedig 2-2,5 lej körül mozog. – Még csak most indul a szezon, de véleményem szerint ezek az árak még lennebb jönnek – vélekedett Péter Katalin, aki azt is elmondta, hogy ők idén nem változtatnak az áraikon.

Indul a virágszezon 

A nyári, kiakaszthatós, ablaki virágok iránt is megnőtt a kereslet az utóbbi időben. A piacokon, virágüzletekben és termelőknél egyaránt be lehet szerezni a kívánt nö­vény­eket. Pap Tamás, a Kobátfalvi Zöldség- és Virágoskert tulajdonosa szerint azonban még nem árt az óvatosság. A szakember elmondta, a virágültetések időszaka még nem köszöntött be, érdemes megvárni a május második felét.
– Azt javaslom, hogy a nyári virágok ültetésével mindenképp várják meg a május közepét. Olyankor érdemes virágot ültetni, amikor az éjszakai hőmérsékletek már 10 Celsius-fok körül alakulnak. Most még az árvácskának, violának, szegfűnek van az ideje – vélekedett a szakember. Hozzátette, az ereszek, lefödések alá kerülő felakasztós virágok többnyire védve vannak, azoknak csak ritkán eshet bajuk az éjszakai hidegek miatt. A virágok ültetése előtt érdemes jól beöntözni a földet, és a növények földbe helyezését követően is rendszeresen locsolni, hogy amíg a talajba begyökeresednek, legyen meg a szükséges nedvességtartalmuk, és ne száradjanak ki. Pap Tamástól megtudtuk, hogy a virágok árán is érezhető az általános drágulás hatása, hiszen a megemelkedett költségeik miatt kényszerhelyzetbe kerültek. Hozzátette, főleg a felakaszthatós virágokon érződik az áremelkedés. 

László F. Csaba


– Tavaly a felakaszthatós muskátlikat 20 lejért adtuk, idén már 25 lejt kell kérnünk érte, mert sajnos annyira megdrágult minden, hogy másképp nem éri meg dolgozni vele. Az apró virágok ára azonban nem változott, 2 lej környékén mozognak - mondta a termelő, aki már nyolcadik éve foglalkozik virágtermesztéssel.
Szerdán a székelyudvarhelyi piacon is árultak virágokat, az apróbb, kiültetésre váró virágok ára 1,5-3 lej között változott, fajtától függően, a kiültetésre váró muskátlikat 10 lejért kínálták az árusok, a felakasztható, kaspós virágokért pedig 25 lejt kellett fizetniük a vásárlóknak.

Hideg tavasz

Csíkszeredában a Promenádon árulják portékáikat a palánta- és díszvirágtermelők és -kereskedők. Az idei szezon a hideg tavasz miatt kissé megkésve indult, állítják egyöntetűen a háromszéki és marosszéki őstermelők, viszont a megemelkedett előállítási költségek ellenére az árak a tavalyiakhoz igazodnak. Szilágyi Sándor a háromszéki Szotyorról érkezett, s mint megtudtuk, évek óta rendszeresen a hargitai megyeszékhelyen árulja szebbnél szebb virágait. Széles választék várja az érdeklődőket, akik szép számban sürögtek-forogtak a standok körül. Sok arra járó üres kézzel érkezett, de virágpalántával telt szatyorral, dobozzal távozott. Érdeklődésünkre Szilágyi elmondta, a csüngő muskátli ára 25-30 lej között változik, attól függően, hogy mekkorák. Az álló muskátli ára 10 és 15 lej között mozog, a büdöske, mézvirág, árvácska, petúnia, jégvirág darabja 3 lej, a szegfű és a napranyíló viszont 5 lejbe kerül. A vásárlók főleg a kiültethető virágokat keresik, de a muskátlik is nagyon népszerűek, főleg a csüngőkre van igény, azokból is a piros színűekre. A szezon kissé megcsúszva kezdődött a hideg tavasz miatt, mondta a háromszéki termelő, máskor már április elején elkezdődik az árusítás, az idén viszont csak két hete kezdtek el piacozni.

László F. Csaba
Imreh Tibor marosszéki őstermelő a díszvirágok mellett rózsatöveket is árul, több mint harminc fajtát, tearózsákat, bokorrózsákat, de különlegességként rózsafákat is, melyek tövén 2-3 fajta illatos rózsa is található. A rózsafák ára 100 lej, a többi rózsának 30 lej darabja. A szomszéd standon a Ko­vászna megyei Rápolti Béla zöld­ség­pa­lán­tá­kat árul. Az árakról érdeklődve elmondta: a paradicsompalánták 3 lejbe, a paprikák 2 lejbe, a padlizsánok 5 lejbe, az uborkák 4 lejbe kerülnek. Az úgynevezett fejes palánták – brokkoli, karalábé, karfiol, káposzta – ára 2 lej darabonként, a fűszernövények 7 és 15 lej között mozognak, az epertő pedig 5 lejbe kerül. – Általában a tavalyi á­rak­kal dolgozunk, és némi ked­vez­ményt is adunk, ha a kli­ens többet vásárol – fo­gal­ma­zott Rápolti.
A városban található bar­kács­áruházban zöld­ség­pa­lán­tá­kat nem, viszont dísz­nö­vényeket annál inkább talál a vevő. Ott­jár­tunk­kor azt tapasztaltuk, hogy az árak változóak. A muskátlik, petúniák, büdöskék mérettől függően 15, 30 vagy akár 50 lej is lehet, de a leárazott virágokhoz akár olcsóbban is hozzá lehet jutni, viszont a minőségük némi kivetnivalót hagy maga után, nem árt alaposan válogatni a kínálatból, mert számos, a polcokon eladásra kínált áru eléggé megviselt állapotban volt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!