Hirdetés

Keresztúti ájtatosság a békéért

A békéért ajánlják fel nagypénteken hajnalban a csíksomlyói Jézus-hágón végzett keresztúti ájtatosságot. A ferencesek szervezte imaalkalmon évente több ezer zarándok szokott részt venni. Az atyák arra biztatnak mindenkit, hogy ha tehetik a zord időjárás ellenére is csatlakozzanak és imádkozzanak a békéért. 

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
Keresztúti ájtatosság a békéért
Tömegeket vonz a kora hajnali áhítat. Élő hit Fotó: Erdélyi Ferencesek közösségi oldala

Tizenkilenc évvel ezelőtt szerveztek nagypénteken hajnalban keresztúti ájtatosságot a Kissomlyó-hegyén felállított stációknál a ferences szerzetesek. Azóta immár hagyomány, hogy Jézus Krisztus kereszthalálának napján hajnali öt órakor zarándokok ezrei imádkoznak és idézik fel a szenvedéstörténetet.
– 2003-ban helyeztek ide Csíksomlyóra, 2004 nagyböjtjében fogalmazódott meg bennem, hogy a Kissomlyó oldalában itt van ez a gyönyörű, de ugyanakkor nehéz keresztút, amelyen mi helyiek ritkán imádkozunk szervezetten. Visszaidéztem gyerekkorom emlékeit, amikor mi Csíkszentmiklóson a falu között, nagypénteken hajnalban mentünk a keresztúton, és ez adta az ötletet, hogy miért ne lehetne itt is ezt megvalósítani. Az álomból valóság lett – mondta Timár Sándor Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. Megjegyezte: az első alkalommal nem számítottak nagy tömegre, de már akkor zarándokok százai csatlakoztak a keresztúti ájtatossághoz. 
– Az utóbbi években több ezren vettek részt az imaalkalmakon. Gondolom, idén az időjárás viszontagságai ellenére is sokan eljönnek.

Még volt ilyen, hogy Csíkban nagypénteken havazott, de mégis kimentek a keresztúthoz, remélem, hogy idén is így lesz.

Ezt a keresztutat személyesen a világbékéért szeretném felajánlani, és arra kérek mindenkit, hogy ilyen lelkülettel vegyen részt ezen az imaalkalmon, mert nagy szükségünk van a családokon belüli és a nemzetek közötti békére – mutatott rá a ferences atya.


A keresztúti ájtatosság előtti gyülekezőt a csíksomlyói borvízforrásánál tartják.

A ferences testvérek arra biztatják a híveket, hogy vigyenek magukkal gyertyákat, mécseseket és lámpákat. 
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!