Hirdetés

Kerékpárosok találkoztak a csíksomlyói nyeregben

A csíksomlyói Hármashalom-oltárnál immáron harmadjára szervezték meg szombaton a székelyföldi kerékpáros-találkozót. A rendezvény egyúttal a 16. FerBiT, vagyis Ferences Biciklitúra – amelyet idén a Máriapócs és Csíksomlyó útvonalon szerveztek – záróeseménye is volt.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kerékpárosok találkoztak a csíksomlyói nyeregben
Kerékpárral Csíksomlyón. Idén is megrendezték a Ferences Biciklitúrát Fotó: László F. Csaba

A gyülekező a csíksomlyói kegytemplom előtti téren volt, ahová a kerékpárosok mellett szeretettel várták a motorosokat is. A népes gyülekezet szervezetten két keréken vonult fel a nyeregbe, ahol a Bátor Boton pálos szerzetes, hargitafürdői plébános atya által celebrált szentmisén vehettek részt. A szertartás után következett a kerékpárok megáldása, majd a Szent István Ház udvarán finom, ínycsiklandó ebéddel kedveskedtek a két keréken érkezőknek.

László F. Csaba

– Istennek legyen hála, hogy ebben az esztendőben immáron a 16. útjára indult a Ferences Biciklitúra, vagyis a FerBiT, ami az idén azért is volt különleges, mert tavaly Csíkszereda és Máriapócs település, valamint a máriapócsi és a csíksomlyói kegyhely testvérmegállapodást kötött, így nagyon fontosnak tartottuk, hogy a Mária-útra szervezzünk egy közös zarándoklatot, amely által Istenhez és egymáshoz is közelebb kerülünk – közölte lapunkkal Főcze Imre, Bonaventura ferences szerzetes. Hozzáfűzte: az elmúlt hat napban több mint félszázan tekertek azért, hogy megérkezzenek a harmadik székelyföldi kerékpáros-találkozóra a csíksomlyói hegynyeregbe. A résztvevők zöme székelyföldi, de jöttek a Partiumból, illetve Magyarországról is néhányan.

A napi programban szerepelt szentmise, zsolozsma, rózsafüzér, közös imák, melyek által igyekeztek a Jóistenre átváltani az életüket.

László F. Csaba

– Ez nem verseny, hanem egy közösség, az a célunk, hogy – ugye közösségben még a kerekek is jobban gurulnak – mi, kerékpárosok egy gyülekezetet alkossunk, ezáltal megéljük hitünket, a gyengeségeinket, megéljük azt, miként tudnánk egymáson segíteni, és hál’ istennek nem egymás mellett tekerünk el, hanem egymással közösségben a Jóistennel és a Jóistenért – fogalmazott Bonaventura testvér.

A zarándoklat néhány résztvevőjével beszélgetve, akik Erdély különböző részeiből érkeztek, a közösséghez való tartozás, a lelki feltöltődés és az Istennek való hálaadás jelentőségét emelték ki.

– Fontos számomra ez a kerékpározás, mert egyrészt szeretek biciklizni, szeretek közösségben lenni, és ugyanakkor hálát szeretnék adni a Jóistennek mindazért a jóért, szépért, amivel mindennap megajándékoz, megajándékozott bennünket – foglalta össze röviden gondolatait a zarándoklaton való részvétel fontosságáról Kun-Gazda Kinga, aki Déváról érkezett, és mint elmondta, már negyedik alkalommal vesz részt a FerBiten.

A csíkszeredai Katona Krisztina Csilla, aki nyolcadik alkalommal teljesítette a biciklis zarándoklatot, hangsúlyozta: ez a fajta közösségi együtt biciklizés, zarándoklat abban segítette, hogy jobban elmélyítse az Istennel való kapcsolatát, hogy feltöltődjön lelkileg, kiszakadjon a mindennapi rutinból, és tudjanak együtt gyönyörködni az Isten teremtette tájban.

Csíksomlyóra már másodjára jött biciklivel, de először vett részt a FerBiten a Partiumból, pontosabban Nagyváradról érkezett Konrád Csongor, aki mint elmesélte, szeret biciklizni, de a kíváncsiság is hajtotta, hogy megtapasztalja a közösségben való zarándoklat élményét. Számára kulcsfontosságú, hogy „a zarándoklat legyen zarándoklat”, és ne arról szóljon, hogy beülünk egy autóba, és egy-két órán belül megérkezünk a helyszínre.

– Mint egyén tegyek is azért, hogy tartalommal, közösségi érzéssel teljen meg a zarándokút – fogalmazott a bihari fiatalember.

László F. Csaba

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!