Hirdetés

Kelemen Hunor: nem fogadjuk el, hogy a kormány beleszóljon az önkormányzatok munkájába!

Az RMDSZ parlamenti frakciói meghallgatták a miniszterelnök és a pénzügyminiszter érveit a kormánynak a költségvetés kiegyensúlyozását célzó közigazgatási és pénzügyi intézkedéseiről. Kelemen Hunor szövetségi elnök a keddi találkozót követően rámutatott: a tervezet az RMDSZ számára elfogadhatatlan, hiszen „teljes improvizáció és sérti az önkormányzatiság elvét”.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kelemen Hunor: nem fogadjuk el, hogy a kormány beleszóljon az önkormányzatok munkájába!
Fotó: rmdsz.ro

Az RMDSZ közleménye szerint a szövetség parlamenti csoportja bírálta az önkormányzatokat hátrányosan érintő intézkedéseket, amelyek csorbítják az önkormányzatiság és a helyi autonómia elvét, nem szolgálják a szubszidiaritás elvét, teljesítménymércét szabnak a helyi választottaknak, továbbá összevonnák a kulturális intézményeket.

Kelemen Hunor elmondta:

a kormány nem szabhatja meg, hogy a helyi költségvetésből mennyit lehet költeni kulturális, szabadidős, egyházi vagy szociális intézményekre és programokra, és azt sem szabhatja meg, hogy az önkormányzat milyen intézményeket von össze.

A szövetség nem tud egyetérteni a kormány által javasolt, a helyi választottakra vonatkozó teljesítménymércével sem. „Ez a választópolgárok dolga. A kormány nem írhatja elő, hogy hány színházi előadás kell hogy legyen, vagy a polgármester hányszor és milyen formában találkozzon az egyházi vagy a kulturális intézmények vezetőivel. Semmiféle ilyen kritériumot nem tudunk elfogadni, mert ez a helyi autonómia elvét sérti” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Teljes improvizációnak nevezte Kelemen Hunor a nem önkormányzatokat érintő javaslatokat is, és kifejtette: ha tavaly elfogadták volna a szövetség javaslatait az egyszázalékos forgalmi adó bevezetéséről a nagy cégek és bankok esetében, ma a költségvetési hiány jóval kisebb lenne. Az úgynevezett „luxusadónak”, amely nem más, mint ingó- és ingatlanadó, szintén a helyi önkormányzatokhoz kell visszakerülnie, az Adó- és Pénzügyi Hivatal regionális igazgatóságait meg kell szüntetni, a szerencsejátékokat nagyobb adóval kell illetni, a kormánynak pedig garanciát kell adnia arra is, hogy a bankok megadóztatása nem fogja eredményezni a bankok által megszabott kamatlábak és illetékek emelését.

Az RMDSZ írásban is elküldi a kormánynak a javaslatait, és elvárja, hogy vegye figyelembe azt a végső tervezet kidolgozásakor.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!