Hirdetés

Kártyakálvária

Múlt héten bővítette a kormány az energiakártyára jogosultak körét, holott az eddigi kedvezményezettek sem kapták maradéktalanul kézhez az energiaszámla-fizetési eszközt. Gondot okoz a hiányos tájékoztatás mellett a számlafizetés is. Azoknak, akik tűzifavásárlásra, vagy a szolgáltatók felé felhalmozott adósságuk törlesztésére szeretnék felhasználni a kártyát, egyelőre várniuk kell.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Kártyakálvária
Sok kedvezményezett még nem kapta kézhez. Egyelőre csak a postahivatalokban használható Fotó: Veres Nándor

Egyre több személy keresi fel a postahivatalokat, akik – a nyilvánosságra hozott kritériumok szerint – jogosultak lennének energiakártyára, de még nem kapták azt kézhez. A kormány bővítette az energiakártyára jogosultak körét, ami által további 350 000 személy részesülhet a támogatásban. A bővítés azért volt szükséges, mert számos esetben nem tudták megállapítani, hogy hányan élnek egy lakásban, így az érintetteknek felelősségvállalási nyilatkozattal kellett tisztázniuk a helyzetet. A hatályos törvények szerint a fűtés, gáz, és villany energiaköltségeinek kompenzálására azok jogosultak, akik 2000 lej alatti nyugdíjat vagy rokkantnyugdíjat kapnak, ugyancsak 2000 lej alatt részesülnek fogyatékkal élőknek járó segélyben, szociális vagy családtámogatást kapnak, illetve ha családon belül egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a 2000 lejt. Mint kiderült, az eddigi kedvezményezettek sem kapták kézhez maradéktalanul a kártyát a kézbesítés bonyolultsága miatt, ráadásul az sem tiszta, hogy a jogosultak mi módon szándékoznak felhasználni a fizetőeszközt. Vidéki és városi postahivatalokat kerestünk fel az energiakártyák ügyében, valamennyi helyen hasonló tapasztalatokról számoltak be: kevés a munkaerő, jelentősen megnövekedett az ügyintézés mennyisége, és sok a tisztázatlan információ, ami már több esetben is félrevezette a hozzájuk forduló számlafizető ügyfeleket.

Van, akinek nem adhatják át

Sok olyan személy keresi fel a székelyudvarhelyi postahivatalt, aki jogosult lenne az energiakártyára, viszont még nem kapta azt kézhez – nyilatkozta lapunk megkeresésére Kálmán Angella, a helyi postahivatal vezetője. Elmondása szerint eddig közel 2800 energiakártyát postáztak, ebből 2630-at sikerült kézbesíteni a jogosultaknak. A postahivatal vezetője rámutatott: a kártyák átadását részben az is megnehezíti, hogy többen nem tartózkodnak otthon a kézbesítés ideje alatt, vagy elutaztak, s előfordul, hogy a postások már kétszer „meghordozták” a borítékokat.
– Van olyan is, hogy nem egyezik a lakcím, vagy meghalt a jogosult személy, öregotthonban vagy hajléktalanszállón tartózkodik, ezekben az esetekben a kártyát nem tudjuk, utóbbi esetekben nem is szabad kiadnunk – hangsúlyozta.
Múlt hétfőn lépett működésbe a rendszer, amelyen keresztül a postahivatalokban lehet számlát fizetni az energiakártyákkal. Kálmán Angella szerint a fizetés nem jelent különösebb gondot az energiakártya tulajdonosának, ugyanis a fizetéshez csak a személyazonossági igazolványára, a befizetendő számlára és az energiakártyára van szüksége.

Nyolcadik után fizetni kell

Mint a kártya használatával kapcsolatban korábban írtuk, a fizetőeszközt félévente nyolcszor lehet fizetésre használni, ha ezt a számot a tulajdonos meghaladja, illetéket kell fizetnie. A postahivatal vezetője szerint nyolc alkalom után 2,5 lej illetéket kell készpénzben befizetni a postán, amikor a kártya tulajdonosa számlát akar kiegyenlíteni. Mint mondta, egyelőre a rendszer jól működik, már a múlt hét folyamán több mint ötszázan fordultak a postahivatalhoz számlát fizetni.
– A számlafizetés a posta régi rendszerén keresztül működik, annyi változtatással, hogy módosították a programot, betettek egy új alprogramot, ami a fizetést kezeli – jegyezte meg a hivatalvezető, hangsúlyozva, hogy még nem érkeztek meg a hordozható terminálok, amelyek révén a postásoknál is lehet majd fizetni.
– Beharangozták, hogy február 20-ig kiküldik a kártyaleolvasó terminálokat, viszont a közbeszerzési eljárást későn hirdették meg – közölte Kálmán Angella.
A helyi hivatal vezetője azt is elmondta, hogy náluk tíz postás tevékenykedik, eszerint tíz optikai leolvasóra jogosultak, de még nem tudja, fognak-e annyit kapni.
– Egyelőre mindenkit kiszolgálunk, aki bejön hozzánk a hivatalba – hangsúlyozta.

Bizonytalanságok

Kérdésünkre, hogy minden szolgáltató esetében működik-e a számlafizetés, Kálmán Angella igennel válaszolt, megjegyezve, hogy van a jogosultaknak egy rétege, akik egyelőre nem tudják befizetni energiaszámláikat a kártya felhasználásával. Példaként említette azokat, akik a tulajdonosi társulásoknál egyenlítik ki számlájukat, ugyanis még nem tisztázott e társulások és a posta közötti szerződéses viszony, még az a néhány társulás sem szerepel a rendszerben, amely már szerződést kötött a postával.
Nincsenek jobb helyzetben azok sem, akik energiakártyával szeretnék kifizetni a tűzifa árát: sok olyan kis cég kereskedik fával, de csak akkor lehet ezeknél energiakártyával fizetni a fa árát, ha a cég együttműködési szerződést kötött a postával.
– Csütörtökön volt az első fás napunk, amikor jött egy csomó ügyfél, hogy fát vásároltak és szeretnék visszakapni a pénzüket. Az információ elcsúszott valahol, ugyanis senki nem kapja vissza a kiadott összeget – hangsúlyozta Kálmán Angella.
Megkérdeztük, hogy egy fával kereskedő jogi személy hogyan tud együttműködési szerződést kötni a postával. A hivatalvezető szerint a kereskedő előbb együttműködési szándékát kell bejelentenie a postán, ezt követően tud szerződést kötni. 
– Azt tanácsolom, egyelőre csak azok forduljanak hozzánk, akik gáz- és villanyszámlájukat szeretnék kifizetni, és legyenek türelemmel azok, akik a tulajdonosi társulások révén fizetnek, vagy tűzifát szeretnének vásárolni – hangsúlyozta a postahivatal vezetője.
Mint mondta, bízik abban, hogy minden jól fog menni, ám hogy ez kialakuljon, még kell egy kis idő.

Kevesen vannak

Arra a kérdésünkre, hogy a posta munkatársai kapnak-e, vagy fognak-e kapni bármiféle juttatást az államtól számlafizetés ügykezelésére, annyit felelt, hogy a szerződések megkötése az ő hatáskörét meghaladja, ő nem hallott arról, hogy kompenzálnák a postai dolgozók jelentősen megnövekedett munkáját. Kálmán Angella sokkal inkább abban látja a problémát, hogy kevesen vannak a számlafizetések koordinálására, mivel a két székelyudvarhelyi postafiókban csak két-két személy dolgozik váltásban. Mint mondta: a számlák kibocsátása idején számít arra, hogy tömegek fognak egyszerre fordulni a postahivatalhoz, és attól tart, hogy a meglévő alkalmazottakkal nem fogják tudni hatékonyan végezni a munkát.
Kíváncsi voltam a rendszer működésére, ám a hivatalvezető nem mutatta meg, arra hivatkozva, hogy egyrészt a személyes információk védelmére, másrészt a postára vonatkozó rendelkezések tiltják a belső rendszer kívülállók általi megtekintését.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!