Hirdetés

Július elején megnyílhat a korondi strand

Jelenleg a tereprendezési munkák zajlanak, és ha minden jó ütemben halad, július elején megnyílhat a Korond határában kialakított szabadtéri strand. Az általános áremelkedés miatt azonban több mint egymillió lejjel kerül többe a beruházás, mint azt eredetileg tervezték.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Július elején megnyílhat a korondi strand
Van még bőven teendő. Egy hónap a tervezett nyitásig  Fotó: Hadnagy Éva

Korond község önkormányzata 2020-ban pályázott sikeresen az Országos Településfejlesztési Programnál (PNDL) iskolai infrastruktúra kiépítésére és fejlesztésére. A szabadtéri medencéket is magában foglaló sportbázis elsődleges élvezői a korondi diákok lesznek, ám mellettük a község lakosainak is hasznára válik a beruházás, és a turizmus fellendüléséhez is hozzájárul, hiszen a medencéket nyáron strandként használják majd.

A kivitelezési munkálatok 2021-ben kezdődtek, tavaly azonban megtorpant a lendület, ugyanis az infláció és a megemelkedett anyagárak miatt jelentősen megnőttek a költségek.

– Az eredeti összeghez képest több mint egymillió lejes különbözet keletkezett a megemelkedett anyagárak, energiaárak miatt az építkezés során, amit még a fejlesztési minisztérium nem fizetett ki. Leküldtük a dokumentumokat, és kértük az árkiigazítást, ám erre még nem került sor – ismertette Katona Mihály polgármester.

Mindezek ellenére a kivitelező vállalat végzi a munkát, és ha az időjárás is megengedi, akkor egy hónap múlva megnyitják a létesítményt.

Hadnagy Éva

– Jelenleg a tereprendezéssel dolgoznak, a vízelvezető árkokat már kialakították, dréncsöveket raknak le, és ezt követően a gyepszőnyeget is leterítik.

Az időjárásban is bízunk, mert ha esik, akkor nem lehet haladni

– részletezte az elöljáró.

Ottjártunkkor is javában folyt a munka, kisebb munkagépek és a munkások szorgoskodtak, hogy szépüljön a hely. Egy kisebb gyerekmedencét és egy nagy, úszásra alkalmas medencét alakítottak ki, amit már fel is töltöttek, de idővel akár bővülhet is ezek száma.

A medencéket továbbá úgy alakították ki, hogy szükség esetén téliesíteni, befödni is lehessen.

Hadnagy Éva

A beruházás része ugyanakkor egy sportpálya létesítése is, ami szintén elkészült már, de egy játszóteret és egy parkolót is magában foglal. Az elkészült épületekben öltözők, mosdók, irodák, étterem, egészségügyi szoba és egy kisebb sportterem is helyet kap. A gépházat is felszerelték a szükséges berendezésekkel, és az elkészült új rendszeren keresztül töltik fel a medencéket. Az elnyert pályázat szerint a beruházás teljes értéke 5 millió 636 ezer lejt áfával együtt, ám az infláció miatt közel egymillió lejjel emelkedett ez az ár.

– A kormány jelenlegi pénzügyi helyzetének tükrében egyelőre kérdéses, mikor fogja kifizetni a különbözetet, éppen ezért az önkormányzati testület úgy döntött a legutolsó ülésén, hogy ha kell, akkor kölcsönhöz folyamodunk, és annak a segítségével fogjuk befejezni a strand építését – tette hozzá Katona Mihály, Korond község polgármestere.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!