Hirdetés

Jubileumot ünnepeltek a Csíkszeredai Fafeldolgozó Vállalat egykori munkatársai

Több mint háromszázan ünnepelték a Csíkszeredai Fafeldolgozó Vállalat (IPL) 1973-as megalakulásának ötvenedik évfordulóját. A megemlékező ünnepséget Hargita Megye Tanácsának nagytermében tartották, ahol dolgozók a találkozás öröme mellett történelmi visszatekintőben is részesültek.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Jubileumot ünnepeltek a Csíkszeredai Fafeldolgozó Vállalat egykori munkatársai
Ünnepeltek a faiparban dolgozók. Fotó: Veres Nándor

A péntek délután tartott évforduló alkalmával Salamon János, a vállalat egykori dolgozója, az esemény főszervezője beszámolt a cég történetéről. Szemmel láthatóan a gyár egykori és jelenlegi munkatársai egyaránt örültek az évforduló apropóján szervezett eseménynek. Mosolygós arcokat és baráti kézfogásokat láthattunk, illetve néhány jó szót is váltottak egymással a különböző évtizedekben a faipari üzem valamelyik szegmensében dolgozók. A beszédek előtt a faiparban dolgozó elhunytaknak egyperces néma csenddel adóztak. 

Veres Nándor

IPL-es munkatársait Mincsor Valentin faiparimérnök-igazgató levélben köszöntötte. László Kálmán-Ferenc főmérnök és Dobai Tibor, a székelyudvarhelyi üzem igazgatója megosztottak néhány gondolatot a megyei fafeldolgozó és bútorgyár kapcsán. 

Veres Nándor

Csíkszeredában három bútorgyár és egy faforgács-feldolgozó működött, illetve a környékbeli településeken a faiparhoz tartozó fontosabb üzemek. Székelyudvarhelyen két üzem működött, és a hozzá tartozó fafeldolgozók, illetve Székelykeresztúron is működött és működnek a mai napig bútorgyárak, de jelentősen csökkent az export, akárcsak a dolgozók létszáma, számolt be Salamon János.

Veres Nándor

A hanyatlás minden esetben a rendszerváltást követően ment végbe, megyei szinten a fafeldolgozó-hálózat összesen ötezer személynek biztosított munkahelyet. A bútorgyár és a fafeldolgozó nyugatra exportálta leginkább termékeit

– világított rá a főszervező. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere is köszöntötte a fafeldolgozó egykori és jelenlegi alkalmazottjait, mindketten a faipar és egyáltalán az ipar jelentőségéről és napjaink kihívásairól beszéltek. Az elöljárók szeretnék, hogy a városban ismét virágozzék az ipar. 

Veres Nándor

Daczó Katalin ebből az alkalomból emlékkönyvet szerkesztett, címe: Emlékkönyv a Csíkszeredai Fafeldolgozó Vállalat megalakulásának 50. évfordulójára. A kötetet az egyik helyi faipari vállalat, Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala is támogatta. A szerkesztő beszámolt a munka folyamatáról és a könyv összeállításának körülményeiről. A történelmi betekintőt követően egy kötetlenebb beszélgetés kezdődött.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!