Hirdetés

Jövő héten adják át az új rendelőt

Minden szükséges engedély megérkezett, jövő héttől már várják is a gyermekeket a Villanytelep utcai rendelőben. Hosszú idő után végre ismét elérhető lesz az iskolások számára az ingyenes fogorvosi szolgáltatás Székelyudvarhelyen. A fő cél a megelőzés, illetve teljes körű állapotfelmérést is végeznek a diákság körében.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Jövő héten adják át az új rendelőt
Iskolafogászat nyílik a régi állami fogászat épületében. Többé már nem luxus a fogorvos Fotó: Asztalos Ágnes

A szakemberek azt mondják, hogy nagyon fontos a gyermekeket minél kisebb kortól kezdve hozzászoktatni a rendszeres fogászati vizsgálatra. A régi iskolai fogászatok megszűnésével ez évek óta nehezen megvalósítható Székelyudvarhelyen, hiszen sokan nem engedhetik meg maguknak a magánfogászatok árait.

A polgármesteri hivatalnál már egy ideje fontolgatták, hogy fogorvosi szolgáltatással bővítik az iskolaorvosi hálózatot, idén pedig el is különítették a költségvetésből a megvalósításhoz szükséges összeget, majd versenyvizsgát írtak ki az egészségügyi személyzet alkalmazására. A több hónapos szervezésnek, előkészületnek beérett a gyümölcse: jövő héten átadják az iskolai fogászati rendelőt, tudtuk meg Zörgő Noémi sajtószóvivőtől. A hét elejére minden szükséges engedély megérkezett, már korábban végeztek az úgynevezett régi fogászat Villanytelep utcai épületében található helyiség felújításával és felszerelésével. Minderre negyedmillió lejt költött a város, csak a fogászati szék százezer lejbe került, de magánvállalkozásoktól is érkezett támogatás.

Zörgő Noémi elmondta, hogy két fogorvost alkalmaztak, Mózes Kinga napi hét órában, Dávid Zselyke napi öt órában fog a rendelőben dolgozni, mellettük Kalapács Kinga látja el az asszisztensi feladatkört. Az elkövetkezőkben felmérik minden iskoláskorú gyermek és fiatal fogainak állapotát, az eredmény felkerül a tanulók egészségügyi adatlapjára, amely az iskolaorvosoknál van. Az iskolafogászat legfőbb feladata a prevenció lesz a továbbiakban, sőt, a napközisekhez is elmennek majd a szakemberek, hogy felhívják a figyelmet a szájhigiéné, a fogazat és a szájüreg egészségének a fontosságára, az elváltozások, betegségek megelőzésének a lehetőségeire. Ha szükséges, ingyenes fogászati beavatkozást főleg olyanoknál végeznek majd, akiknek aktuális anyagi körülményeik miatt nehézséget okozna a magánrendelők szolgáltatásainak igénybevétele.

Az iskolai fogorvosi rendelő többnyire tanítási időben lesz nyitva, de a tervek szerint egy nap délután is lesz rendelés, a pontos programról a jövő heti nyitás után tudnak beszámolni. A szolgáltatás az előkészítőtől a középiskola végéig minden tanulónak ingyenes.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!