Hirdetés

Jöhet a végjáték!

A katari labdarúgó-világbajnokság második elődöntője után eldőlt, hogy vasárnap Argentína–Franciaország döntőt rendeznek, mely két csapattárs, Messi és Mbappé harcát hozza össze. Szombaton a Horvátország–Marokkó mérkőzés lesz a bronzmeccs.

Szász Csaba
Becsült olvasási idő: 3 perc
Jöhet a végjáték!
Messi és Mbappé. Csapattársak, vasárnap ellenfelek lesznek Fotó: fifa.com

Szerdán, a katari labdarúgó-világbajnokság második elődöntőjében Franciaország Théo Hernandez és Kolo Muani góljaival 2–0-ra legyőzte Marokkó csapatát, így vasárnap Argentínával találkozik a döntőben. Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya „érzelmes és büszke” pillanatként jellemezte az elődöntő megnyerését, ugyanakkor elismerte: nem volt könnyű találkozó. – De megmutattuk minőségünket, tapasztalatunkat és csapatszellemünket – hangsúlyozta Deschamps. A győztes meccs után a francia játékosok extázisban ünnepeltek a katari éjszakában, zászlókat lengetve táncoltak a szállodájuk előtti szökőkútban.
Montpellier-ben sajnos tragédiába torkollott a francia és a marokkói szurkolók összecsapása, egy autós elgázolt egy 14 éves fiút, akit kórházba szállítottak, de nem sokkal azután meghalt. A gázoló elmenekült, az autót a helyszín közelében megtalálták.

Bronzmeccs

A bronzmérkőzésen al-Rajjan­ban szombaton 17 órakor Marokkó a legutóbb döntős horvát együttessel találkozik. Mint mindegyiknek, ennek a labdarúgó-világbajnokságnak is megvannak a maga meglepetéscsapatai: Szaúd-Arábia, Ja­pán, de legfőképpen Marokkó mindenkit meglepett, talán még saját magukat is. Nem mellékesen egy egész kontinenst tettek büszkévé.
Bár nem volt a topfavoritok között, Horvátország teljesítménye nem számít meglepetésnek. Független államként a hatodik világbajnokságán vesz részt (1998, 2002, 2006, 2014, 2018, 2022). Ezekből a mostani a harmadik, ahol elődöntőbe jutott. Az előző vb ezüstérmese 1998-ban 3. lett, szombaton pedig második bronzérméért lép pályára.

Messi búcsúja

A torna utolsó mérkőzését, a vb-döntőt vasárnap 17 órától játsszák Luszailban. – Minden erőnkre és energiánkra szükségünk lesz, egy nagyon versenyképes csapattal találkozunk, amelyben a sportág egyik legendás alakja, Lionel Messi is ott lesz – tekintett előre a franciák hálóőre, Hugo Lloris, aki 19. vb-mérkőzésével a német Manuel Neuerrel holtversenyben első a kapusok örökrangsorában. Didier Deschamps szerint Argentína sokkal több potenciállal rendelkezik, és nem csak Messiből áll. A fináléban az argentin együttest vezető hétszeres aranylabdás Messi ugyanakkor megerősítette, hogy a vasárnapi mérkőzés lesz az utolsó világbajnoki szereplése, amivel igyekszik stílusosan búcsúzni.
Argentína története hatodik vb-döntőjére készül, ennél több, vagyis nyolc döntős szerepléssel csak Németország előzi meg a dél-amerikai országot. Franciaország címvédőként, története során harmadszor lehet aranyérmes, míg Argentína a Diego Maradona-féle csapat 1986-os sikere után először, összességében ugyancsak harmadszor érhetne fel a csúcsra.

Kövessen a Facebookon!