Hirdetés

Jog szerint online is ki lehet váltani, a gyakorlatban nem

Online is kiváltható az erkölcsi bizonyítvány hétfőtől kezdve – közölte az Antena 3 hírtelevízió Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter bejelentésére hivatkozva. Teszteltük: nem működik.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Jog szerint online is ki lehet váltani, a gyakorlatban nem
Elvileg ezen az oldalon lehetne kiváltani az erkölcsi bizonyítványt Fotó: Képernyőmentés

Klaus Iohannis államfő január 3-án hirdette ki azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az erkölcsi bizonyítványt bárki otthonról, a világhálón is kiválthatja. A jogszabály előírása szerint hat hónapon belül kell elérhetővé válnia az szolgáltatásnak a világhálón. Illetve ahogy a jogalkotó fogalmazott: „a törvény hatálybalépésétől számított hat hónapon belül kell kidolgozni az erkölcsi bizonyítvány elektronikus kiváltásának eljárásrendjét”.

Ehhez képest az Antena 3 hírtelevizió beszámolója szerint Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter azt állította, hogy már hétfő óta elérhető a szolgáltatás a ghiseul.ro portálon, ahol a többi állami szolgáltatásért is lehet fizetni.

Munkatársaink kíváncsiságból kipróbálták, hogy tényleg működik-e. Azt tapasztalták, hogy regisztrálni viszonylag gyorsan lehet a ghiseu.ro portálon, ellenben az erkölcsi bizonylat menüpont (cazier judiciar) nem létezik, tehát egyelőre még nem lehet online kiváltani a dokumentumot.

Nemcsak munkatársaink szembesültek a problémával. A Civil Csíkszereda közösségi csoport egyik felhasználója is érdeklődött a Kutatásért, Innovációért és Digitalizációért Felelős Miniszteriumnál. Azt a választ kapta, hogy időbe telik, amíg a Belügyminisztérium elektronikus rendszerével megteremtik az összeköttetést, február végén érdemes legközelebb próbálkozni.

 

Frissítés

Az RMDSZ szerdai közleménye szerint február 1-jétől, szerdától a magánszemélyek számára már elektronikusan is kibocsátják az erkölcsi bizonyítványt (cazier), amit a ghiseul.ro vagy a hub.mai.gov.ro honlapokon lehet igényelni. A törvényről az RMDSZ javaslatára, többpárti kezdeményezés eredményeként decemberben döntött a képviselőház. A kísérleti program keretében, a ghiseul.ro honlapon azok kérhetik a bizonylatot, akiknek Romániában kibocsátott bankkártáyjuk van. Első lépésként regisztrálniuk kell magukat a platformon, majd 3D Secure azonosítással ellátott bankkártyával igazolniuk kell a személyazonosságukat. Ezután átirányítják őket a hub.mai.gov.ro honlapra, ahol ki kell tölteniük online egy típuskérvényt. A bizonylat ez utóbbi honlapról lesz elérhető néhány órán belül. A hub.mai.gov.ro honlapon azok igényelhetik a bizonyítványt, akik nem regisztráltak a ghiseul.ro platformra, vagy akiknek nincs Romániában kibocsátott bankkártyájuk. Az oldalon ki kell tölteni egy űrlapot, viszont a személyazonosság megállapításához egyszer személyesen el kell menni a rendőrségi ügyfélszolgálati ablakhoz. Az online igénylés a következő hat hónapban elérhető lesz a jogi személyek számára is. Az elektronikus kibocsátás a személyeshez hasonlóan ingyenes, és hat hónapig érvényes.

Kövessen a Facebookon!