Hirdetés

Jó technikával kivédhetők az ütések

Fiatal sportoló tehetségeket bemutató sorozatunkban folytatjuk a gyergyó­szent­mik­ló­si Erdélyi Go­da­ko Ökölvívó Sportklub öklözőinek bemutatását.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 3 perc
Jó technikával kivédhetők az ütések
Komolyan veszik az ökölvívást a gyergyói fiatalok Fotó: Godako SK

Buzás Róbert Zsolt 14 éves, Gyer­gyó­szár­he­gyen él a Kájoni János Gyer­mek­vé­del­mi Központban, és öt éve bokszol. Kilencéves korában kezdte az ökölvívást, amikor „Árpi bácsiék” megkeresték az otthon lakóit azzal, hogy aki szeretne bokszolni, azt szívesen látják. – Többen is éltünk a lehetőséggel, mert újdonság volt. Ahogy kezdtem járni, és ügyesebb lettem, egyre jobban a szívemhez nőtt ez a sport, majd mikor elértem az első eredményeim, akkor éreztem igazán, hogy ezt hosszú távon szeretném csinálni. Az első edzőm Huszár Árpád volt, és most is ő edz engem – idézte fel lelkesen Róbert. Mint hozzátette: a bokszban elsősorban a harci szellem, a taktika és a gondolkodás fogta meg.
Róbert azt is megosztotta, hogy nem tartja durvábbnak az ökölvívást, mint a focit, a hokit, vagy más sportot. – Nyilván egy kicsit durva, amennyiben betalál egy-két ütés, de jó technikával ki lehet védeni, lehet tompítani az ütéseket. Ez a sport velejárója, mint bármelyik küzdősporté – fogalmazott a fiatal sportoló.
A tehetséges bokszoló súlycsoportjában (54 kg) román bajnoknak mondhatja magát, Magyarországon a második lett korosztályában, Görögországból pedig győztesként tért haza egy nemzetközi versenyről. A román bajnoki címére a legbüszkébb, mivel ez számára a legnagyobb eredmény eddig, amit elért. 
 

– Szeretnék én is, mint a többi társam, kijutni az olimpiára, és ott dobogós helyezést elérni, valamint egy világbajnoki cím is a legnagyobb álmaim közé tartozik. A családom tagjai és az ismerőseim nem féltenek, sőt inkább motiválnak, hogy folytassam, tartsak ki, mert nagy jövő állhat előttem

– árulta el Róbert.
Azt is elmondta, hogy példaképként tekint Vasyl Lomachenkóra, és szeretne olyan eredményeket elérni a bokszban, mint ő.

Fejleszt a boksz

A 15 éves Sinka Botond szintén a gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekvédelmi Központ lakója, három éve bokszol.
 

– Tizenkét éves koromban kezdtem el az ökölvívást, eleinte hobbi szinten jártunk többen az otthonból, majd minél többet jártunk, annál ügyesebbek lettünk, és én is komolyabban kezdtem venni. Az első és jelenlegi edzőm is Huszár Árpád

– mondta Botond. 
Mint megfogalmazta, nem­csak mentálisan fejlődött az ökölvívásnak köszönhetően, hanem fizikailag is rengeteget változott a teste, sportosabb, szálkásabb lett, és leadott pár kilót. – Eleinte én is azt gondoltam, mint bárki más, aki nem gyakorolja ezt a sportot, hogy durva, de most már úgy látom, hogy egyáltalán nem az. Régebben jártam focizni, azt a sportot sokkal durvábbnak tartom, sokszor sérültem meg, olyan is volt, hogy fejbe rúgtak. A bokszban olyan nem történik meg, hogy nem tudunk edzésekre járni, mert lesérülünk – osztotta meg a korosztályos magyar bajnok.
 

– Nem éreztem soha, hogy a nevelőim féltettek volna ettől a sporttól, inkább támogattak benne, mert tapasztalták, hogy mennyit fejlődhetünk mentálisan és fizikálisan. A legnagyobb álmom, hogy részt vehessek az Olimpiai bajnokságon

– mondta a sportoló.
Botond példaképként tekint a háromszoros olimpiai bajnok Papp Lászlóra.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!