Hirdetés

Jó a társaság, izgalmasak az edzések

Csupán „második nekifutásra” szeretett bele a fallabdázásba, de ma már el sem tudja képzelni nélküle az életét Pescărescu Tamara. A csíkszeredai Transylvanian Tenisz & Squash Klub versenyzője kitartó munkával ostromolja a ranglistákat.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 3 perc
Jó a társaság, izgalmasak az edzések
Pescărescu Tamara és edzője, Szász László Fotó: TTSC

A 14 éves csíkszeredai Pescărescu Tamara négy évvel ezelőtt ismerkedett meg a fallabdázással. Mint felidézte, édesanyja biztatta arra, hogy válasszon valamilyen sportot magának.

– Minden akkor kezdődött, amikor 2018-ban anyukám szerette volna, hogy valamit sportoljak. Korábban több évig jártam balettozni, végül úgy döntöttem, nem nekem való, és abbahagytam. Indult squash-csoport kezdőknek. Eleinte kifejezetten utáltam, szinte minden edzésen sírtam, abba is hagytam. Aztán újra nekifutottam, idővel beleszerettem. Jó a társaság, és az edzések is izgalmasak, ma már el sem tudnám képzelni az életem a fallabda nélkül – emlékezett a kezdetekre Tamara. 


A játékos ebben az évben már nemzetközi versenyekre is eljutott. Portugáliában sikerült az 5. helyen végeznie, Svédországból a 16. helyet hozta el, Bukarestben 2. lett egy versenyen. A legutóbbi országos versenyén első lett a kategóriájában. Jelenleg az európai szakszövetség ranglistáján a 15 év alatti lányoknál 31. helyen áll, az eddigi legjobb helyezése a 25. volt.
Tamara szerint ahhoz, hogy valaki sikeres squash-játékossá váljon, rengeteg idő, kitartás, türelem, gyakorlás és akarat szükséges.

– Siker csak úgy lesz, ha sok munka van mögötte. Szokta mondani az edzőm, Szász László, amikor mélyponton vagyok, hogy ha tudna dolgozni helyettem, megtenné, de ez nem lehetséges. Az egyéni sportoknál csak annyit várhatsz el magadtól, amennyit belefektettél – osztotta meg a fallabdázó.


Tamara egyik erőssége sportolóként a kitartás: akkor is elmegy edzésre, ha nincs kedve hozzá. Nyitott az új dolgokra, bármikor szívesen tanul új ütéstechnikákat, gyakorlatokat, játékokat.

– Ha eldöntöm, hogy valamit megcsinálok, akkor az úgy is lesz. Szerintem ez a tulajdonság az élet folyamán is kulcsfontosságú. Ezt a squash nélkül nem biztos, hogy megtanultam volna – fogalmazott Tamara.

Hozzátette, úgy érzi, sokat kell fejlődnie, fejben és fizikailag egyaránt. Véleménye szerint egy sportoló soha nem mondja azt, hogy tökéletes.
A céljaival kapcsolatosan elmondta, a korosztályában az európai ranglista első helyét szeretné elérni. Ugyanakkor van néhány riválisa, akit mindenképpen szeretne legyőzni. Hosszabb távon szeretne a világranglistán is pontokat szerezni, régi álma egy amerikai egyetemen tanulni, ami véleménye szerint a squash segítségével és jó tanulási eredményekkel megvalósulhat.

Kövessen a Facebookon!