Hirdetés

Jelentős korszerűsítés

Az Országos Helyreállítási Alapból kapott pénznek köszönhetően elérhető közelségbe került Udvarhelyszék tömegközlekedésének korszerűsítése.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Jelentős korszerűsítés
Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala/Fb

Ugyanakkor támogatás érkezik Székelyudvarhely történelmi városközpontjának rendezési tervére, a biztonsági kamerarendszer bővítésére és energiatakarékos lakások építésére is.

Székelyudvarhely Fenyéd községgel közösen sikerrel pályázott az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) programjában, a városi és a vidéki tömegközlekedést összekötő autóbuszok vásárlására közel 20 millió lejt kapnak, az összegből 6 elektromos buszt szerezhetnek be. Ezzel elérhető közelségbe került a tömegközlekedés korszerűvé tétele Székelyudvarhely vonzáskörzetében.
Augusztusban mutatták be a város környéki települések vezetői és a megyei önkormányzat udvarhelyszéki képviselői azt az elképzelést, miszerint több önkormányzat összefogásával naponta többször megforduló, több mint húsz települést érintő buszjáratokkal tehermentesítenék a térség autósforgalmát és adnának lehetőséget a lakosoknak a környezetbarátabb, kényelmesebb utazásra. A projektben Székelyudvarhely és a környező települések, Farkaslaka, Felsőboldogfalva, Máréfalva, Fenyéd, Zetelaka és Oroszhegy vesznek részt.
Az Országos Helyreállítási Alapból további három projektre kapott pénzt Székelyudvarhely – tudtuk meg Zörgő Noémitől. A polgármesteri hivatal sajtószóvivője elmondta, hogy több mint 2,2 millió lejt fordíthatnak a történelmi városközpont rendezési tervének (PUZ), illetve közlekedésszervezési stratégiájának elkészítésére. A biztonsági kamerarendszer bővítésére benyújtott pályázat is jóváhagyást nyert, erre a célra szinte 3 millió lejt költhet majd Székelyudvarhely. A harmadik nyertes pályázat ún. nZEB lakások, azaz hatékony avagy nulla energiájú lakások (a rövidítés a nearly zero energy buildings angol kifejezésből származik) építését tartalmazza, amelyet a Cserehátra képzelt el a polgármesteri hivatal. Az elnyert 2,1 millió lej körülbelül hat, fiatal családoknak szánt lakás építésének költségeit fedezi.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!