Hirdetés

Itt a farsang, áll a bál!

Mi arra várjuk a Csíkszeredába érkezőket, a turistákat, hogy vegyenek részt a hatalmas mulatságban – hangsúlyozta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, a 31. Hargita Megyei Farsangbúcsúztató sajtótájékoztatóján. A szombati hagyományőrző rendezvény házigazdája tizennégy év után ismét a csobotfalvi Csobod Öröksége Egyesület és ezáltal Csíkszereda polgármesteri hivatala. A mulatságon a megye tizenkét hagyományőrző csoportja járja be a város utcáit és mutatja be jellegzetes téltemető szokását.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 5 perc
Itt a farsang, áll a bál!
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Csíkcsicsó, Csíkszentkirály, Szentegyháza, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Kászonaltíz, Alsósófalva, Csíkmenaság, Csíkszentsimon és Csíkborzsova hagyományőrző csoportjait, illetve az érdeklődők és turisták sokaságát várják a 31. Hargita Megyei Farsangbúcsúztatóra. A mulatság szervezői és házigazdái szerdai sajtótájékoztatón ismertették a rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalókat.

– Mi arra várjuk a Csíkszeredába érkezőket, a turistákat, hogy vegyenek részt a hatalmas mulatságban.

Megfelelő hely a kegytemplom melletti és a Jakab Antal Tanulmányi Ház parkolója, nem kell összezsúfolódjunk,

hanem ténylegesen ki tudunk bontakozni, mindenki jól tudja érezni magát, és ezáltal egy nagyon szép eseménynek lehetünk a részesei. Azért, hogy biztonságban legyen az eseményünk,

le fogjuk zárni a forgalmat a Somlyó utcától egészen a Kájoni János utcáig

azért, hogy lehessen ezeket a tereket használni, bolondozni, barátokkal találkozni és jókedvvel elölteni a szombati napot – mondta Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Az útlezárás 10 és 16 óra között lesz érvényben, de ez idő alatt a lezárt útszakaszra behajthatnak a Csíki Trans járatai, így aki busszal szeretne eljutni Somlyóra, az megteheti.
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója elmondta,

harminc évvel ezelőtt a „Tricotaj-kantinnál” kezdeményezték az első rendezvényt.


– Az akkori Népi Alkotások Háza munkatársai találták ki, hogy a hagyományőrző csoportok, amelyek vidéken éltetik a farsangtemetést, és folytonos a hagyomány, jöjjenek be Csíkszeredába, és mutassák be a bolondozásukat meg a farsangi szokásukat – részletezte Ferencz Angéla. Rámutatott: a kalákarendszerben működtetett rotációs szervezés nagyon talál a kultúránkhoz, a mi embereink gondolkodásmódjához, és a tizenhárom megyei csoport nagyon jó emberi erőforrása a hagyományok éltetésének.

Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere kiemelte: szombaton méltó módon

igyekeznek helytállni a házigazdaszerepben. A farsangbúcsúztató megnyitója 11 órakor lesz a Jakab Antal Tanulmányi Ház parkolójában,

majd onnan indulnak a csoportok, és felvonulnak a város utcáin. Összesen tizenkét, csapatonként két helyszínen, terített asztaloknál fogadják őket a helyiek. Délután a Jakab Antal Tanulmányi Ház parkolójában közös mulatozás zárja a rendezvényt.

– Bizalommal ajánlom, hogy az érdeklődők csatlakozzanak egy-egy csoporthoz, és kísérjék el, hiszen így lesz teljes az élményük – tette hozzá Sógor Enikő. Megjegyezte: a csíkszeredai városháza és a Hargita Megyei Kulturális Központ oldalán lehet tájékozódni a hagyományőrzők útvonalairól.

Antal Imre, a csobotfalvi Csobod Öröksége Egyesület vezetője a hagyományok megéléséről, értékteremtő és közösségépítő fontosságáról beszélt.

– Csak annyit szeretnék üzenni, hogy

nagy a lelkesedés, és nemcsak Csobotfalván, hanem a városban mindenhol

önzetlen lelkesedés uralkodik – jegyezte meg Antal.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott: a farsangbúcsúztató az egyik legkiemelkedőbb megyei rendezvény, amelyet évről évre megszerveznek, és többek között azért is jó, mert általa a három térség közötti kohéziót is lehet növelni.

– Arra hívok mindenkit, hogy a hétvégét tervezze Csíkba, hiszen nemcsak a városban lesz farsangbúcsúztató, hanem vasárnap Szentsimonban is, és a sípályák is üzemelnek. Ez a hétvége Csíkról kéne szóljon – mondta a megyeelnök.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!