Hirdetés

Ismét megtartják a Szirénák szerdáját a polgári védelem világnapján

A polgári védelem világnapja alkalmából, amelyet a világ számos országában március 1-jén ünnepelnek, Románia szerte, így Hargita megyében is megtartják Szirénák szerdája elnevezésű gyakorlatot, amely a polgári védelem hete alkalmából megszervezett megelőzési tevékenysége része – közölte kedden a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ismét megtartják a Szirénák szerdáját a polgári védelem világnapján
Pillanatkép a polgári védelem hete egyik csíkszeredai rendezvényéről Fotó: László F. Csaba

A közlemény szerint szerdán, március 1-jén, 10:00 és 11:00 között tartják meg újra a Szirénák szerdája országos riasztási gyakorlatot, hogy teszteljék és ellenőrizzék a polgári védelemmel kapcsolatos értesítő, figyelmeztető és riasztó rendszerek működését. Az esemény A polgári védelem hete rendezvénysorozat programjában szerepel. Ebben az időszakban néhány percre megszólalnak a szirénák Hargita megye hatvanhét településén.

„A riasztási műszaki eszközök működése a nyilvános térben kellemetlenséget okozhat, ezért biztosítjuk a lakosságot, hogy az ilyen időszakos gyakorlatok szükségesek és hasznosak. Ezek a gyakorlatok arra szolgálnak, hogy ellenőrizzék a lakossági riasztási eszközök működését, hogy az értesítő, figyelmeztető és riasztó eszközök működéséről szóló adatokat összegyűjtsék, valamint arra, hogy a helyi közigazgatási hatóságok folyamatosan felkészültek legyenek vészhelyzet esetére” – áll a közleményben.

Mint írták: a lakosságnak nem kell pánikba esnie, mert ez csak egy gyakorlat, amelynek célja a szirénák által generált hangjelzések jelentőségének tudatosítása, valamint azoknak az intézkedéseknek az ismertetése, amelyeket a veszélyre figyelmeztető kockázati tényezők jelentkezésekor kell alkalmazni.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség egyébként a hét folyamán számos rendezvényt szervez. Kedden például nyílt napot tartottak Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is a katasztrófavédelmi felügyelőség kirendeltségeinél.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!