Hirdetés

Iskolák építőállvánnyal

Nyögvenyelősen indult az esztendő három székelyudvarhelyi iskolában is, ahol még az előző években vágtak bele az épületek bővítésébe, korszerűsítésébe. Az okok hasonlóak: a munkaerő hiánya, az akadozó papírmunka és a jellegzetesen kelet-európai vállalkozói magatartás.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 5 perc
Iskolák építőállvánnyal
Építőtelep az iskola. Évismétlő munka Fotó: Hodgyai István

Folyamatosan dolgoznak több székelyudvarhelyi iskola kor­sze­rű­sí­té­sén, de egyelőre egyik munkálatnak sem lehet látni a végét. A Tamási Áron Gimnázium Iskola utcai épületének a részben egyházi finanszírozásból végzett korszerűsítése, mondhatni, szerencsés volt, hiszen az eredeti határidőhöz képest csupán két hónapot tolódott az átadása.
Az Orbán Balázs Általános Iskola több éve épülő tornatermével már más a helyzet, és a Bányai János Műszaki Szakközépiskola főépületének teljes korszerűsítése is lassan halad, noha még határidőn belül vannak a kivitelezéssel. Berendezések és más szükséges eszközök beszerzésére vár a Bethlen Gábor Általános Iskola, viszont anyagi forrás hiányában egyelőre várniuk kell. A három beruházásnál késett már az építőanyag, a szükséges dokumentáció, így elcsúsztak a kivitelezési határidők is. Emellett öröm is van az ürömben, hiszen ha az iskolák korszerűsítése befejeződik, a diákok rendezett körülmények közt tanulhatnak és élvezhetik az együtt töltött időt.

Hodgyai István

Tornaterem-kálvária

Több éve már, hogy építeni kezdték az Orbán Balázs Általános Iskola új tornatermét, ami eddig szó szerint falta a pénzt: az építkezésre szánt kezdeti közel ötmillió lej először nyolcra nőtt, majd ezt 2021-ben a megyei tanács 1,3 millió lejjel támogatta, de tavaly a fejlesztési minisztériumtól is kellett még költségvetés-kiegészítést kérni. A tornaterem-építés több akadályba ütközött: az első kivitelezővel meg kellett szakítani a munkaszerződést, a második közbeszerzés sikertelen volt a megemelkedett költségek miatt, és a kedvezőtlen talajviszonyok is lassították a létesítmény felépítését, ami még mindig nincs teljesen kész. Az iskola igazgatónője szerint a kivitelezőtől már kaptak ígéretet arra, hogy tavaly évkezdésig, majd november végére, utóbb év végére befejezik a munkát, de még mindig zajlanak a belső szerelési munkálatok.
– Az újonnan lerakott padló nagyjából két héttel ezelőtt felpúposodott a hőmérséklet-ingadozás miatt, de erre állítólag számított a kivitelező – számolt be Gábos Anna iskolaigazgató.
Állítása szerint ez már nem hátráltatta a munkálatot, annak befejezésére – a városházával egyetértésben – márciusig kell még időt adniuk a kivitelező cégnek. Az ügyben Zörgő Noémi, a városháza szóvivője közölte: az építési munkálatok a tornateremnél befejeződtek, elkezdődött az átvételezési folyamat. A környezeti hatások által sérült padlóról leszögezte, hogy nem nevezhető kárnak, hiszen az átvételezés csak abban az esetben történik meg, ha minden maximálisan rendben van.

– Ha adódnak hiányosságok, akkor azokat a kivitelezőnek javítania kell. A beruházásnak garanciája is van, a javítás erre az időszakra is érvényes

– hangsúlyozta.

Hodgyai István

Se tető, se munkás

Haladnak, de kevés munkás dolgozik a Bányai János Műszaki Szakközépiskola korszerűsítésén. A tavaly év végén a belső szerelések miatt módosítani kellett a terveken, ez a munkálatokat szintén lassította. Ekkor Bukarestig kellett menni a tervek megváltoztatásáért, ami által optimalizálják a mozgásérzékelő rendszert, és a már nem használatos telefonkábeleket megszüntetik. Feleki Csaba igazgató korábban arról számolt be, hogy az építőanyagok – például a tetőzet korszerűsítéséhez szükséges faanyag – beszerzése sem egyszerű, hiszen az építőipar nyersanyagigénye megugrott. Az igazgató szerint a tetőszerkezet korszerűsítéséhez jó eséllyel tavasszal lát hozzá a kivitelező. A munkafolyamatról Zörgő Noémi hivatali szóvivő közölte: eddig elkészült az osztálytermekben az aljzatbeton, elhelyezték a védőcsöveket, ezután a nyílászárók cseréje következik. Zörgő szerint a kivitelező szerette volna felfüggeszteni a munkálatokat a tél idejére, de ezt a hivatal nem tartotta indokoltnak az enyhe időjárás miatt, így folytatniuk kellett a munkát. A munkaerőhiányról elmondta: folyamatosan kérik a közbeszerzést megnyert kivitelezőt, hogy csoportosítson több humán erőforrást erre a munkapontra.

Hodgyai István
Malteres lesz még az idei tanév a Bányaiban    


Még nincs kiírás

A Bethlen Gábor Általános Iskola felújítását már nagyjából sikerült elvégezni, csak a szükséges eszközök és felszerelések hiányoznak az intézmény könyvtárából és tornaterméből. Tavaly no­vemberben az építkezési munkálatokat befejezték, emellett nyílászárókat cseréltek és teljesen új riasztórendszert szereltek be. A hiányzó eszközöket – mint arról korábban tájékoztatott Lukács Barna igazgató – egy, a városháza által finanszírozott pályázatból fogják beszerezni, ehhez viszont még idő kell. Szintén tavaly no­vemberben, már az aktualizált árakkal összeállították a közbeszerzési dokumentációt, és továbbították a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez (ADR) – számolt be Zörgő Noémi, a városháza szóvivője. Mint mondta, az ADR jóváhagyása az utolsó körben érkezett vissza, így várhatóan csak februárban tudnak erre vonatkozóan közbeszerzést kiírni.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!