Hirdetés

Így vezetik a várost

Iskolásoknak tartott csütörtökön nyílt napot Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala az Udvarhelyi Fiatal Fórummal, valamint Péter Zsanett diákpolgármesterrel közösen. Több mint húsz tanuló vett részt az eseményen, akik nem röstellték kérdésekkel bombázni a hivatal munkatársait.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 4 perc
Így vezetik a várost
Hivatali munka közérthetően Fotó: Hodgyai István

Nyílt nap keretében nyertek betekintést az udvarhelyi fiatalok a városi önkormányzat mű­kö­désébe, illetve a polgár­mes­teri hivatal különböző osztályainak szerkezetébe. A kezdeményezés célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen a X–XII. osztályos tanulóknak arra, hogy hiteles és átfogó információkat kapjanak a város vezetéséről. A nyílt nap megszervezésében fontos szerepet vállalt az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a diákpolgármester is, akivel együtt már több mint húsz tanuló gyülekezett a hivatal előtt iskolaidő után. 
Az érdeklődőket Ölvedi Zsolt alpolgármester fogadta a Szent István teremben, majd Jakab Attila szakfelügyelő mutatta be részletesen a hivatal struktúráját. Gálfi Árpád polgármester és néhány osztályvezető szintén tiszteletét tette az eseményen. Jakab előadásában részletezte, hogyan születnek meg az önkormányzati döntések, hogyan készül el az adott év költségvetése, de megemlítette a városfejlesztési tervek kivitelezését is. Ismertette a polgármester hatáskörébe tartozó feladatokat, sőt szóba került, hogy milyen törvénykezési keretek között érvényesítheti rendeleteit a hivatalban. A mondandóját közérthető példákkal tette izgalmassá – párhuzamot vont a hivatal működése és a család mechanizmusa között. Mindkét esetben az a főnök, akinél a pénztár kulcsa van, mert minden döntés attól a személytől függ, akinek jogában és módjában áll befolyásolni a pénzügyi stratégiát, mondta az előadó. 
Szó volt továbbá a gyerekvédelemről és a családon belüli erőszakról, amely, mint mondta, egyre gyakoribb probléma a városban. A tanulók számára az oktatási intézményekkel és a sportegyesületekkel kapcsolatos témák tűntek izgalmasabbnak, de az is érdekelte őket, hogy milyen esetben kell felkeresni a személyi nyilvántartó osztályt. 
A diákpolgármester kérdése a Meleg ebéd programra irányult. Ebben az évben terjesztették ki a programot a Tompa László Általános Iskolára is, így a Marin Preda Líceummal együtt már két iskola részesül iskolai étkeztetésben Udvarhelyen. A tanulók kíváncsiak voltak, ki dönti el, hogy melyik oktatási intézmény csatlakozhat a programhoz. Az alpolgármester elmondta, hogy a döntés joga nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik, hanem egy országos szintű rendelet vonatkozik erre. 
A fiúkat a sportpályák és a városi sportcsarnok felújítása érdekelte, így a megmaradt időben az urbanisztika iroda képviselője részletezte a tematikus pályázatok követelményeit és finanszírozási lehetőségét.  
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!