Hirdetés

Így próbálják meg átverni Önt az internetes hirdetések. Ne dőljön be nekik!

Manapság nehéz megkülönböztetni az agyafúrt átveréseket a valódi befektetési lehetőségektől. Számos lehetőség jön velünk szembe az internetet böngészve. A Revolut részletes tájékoztatást adott ki arról, hogyan kerüljük el az átveréseket, abból szemelgettünk.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Így próbálják meg átverni Önt az internetes hirdetések. Ne dőljön be nekik!
Képünk illusztráció Fotó: pexels.com

A közösségi médiában vagy a keresőmotorokban számos olyan hirdetés jön velünk szembe, amely azt ígéri, hogy egy adott befektetés után magas hozam jár. Ilyen lehet például: „Duplázd meg a pénzedet egy nap alatt!” és „A kriptóval azonnal meggazdagodhatsz”.

Ezek arra buzdíthatnak, hogy fektessük a pénzünket aranyba, ingatlanba, kriptóba vagy akár borba. Gyors és sorsfordító hozammal kecsegtetnek. Az ilyen hirdetéseknél gyakran más befektetők is tanúságot tesznek arról, hogy milyen sokat kerestek az adott lehetőséggel. Nem egyszerű kiszúrni a csalók weboldalait, értesítéseit, e-mailjeit és szöveges üzeneteit, hiszen úgy néznek ki, és úgy vannak megszerkesztve, mint a törvényes befektetési vállalkozásoké. Íme néhány tipp a Revoluttól, ami segítség lehet az átverések felismerésében.

Befektetési csalásokra utaló jelek:

  • A közösségi oldalakon megjelenő hirdetések, amelyek gyanúsan magas hozamú és gyorsan jövedelmező befektetéseket ígérnek, kevés kockázattal vagy anélkül. Még akkor is körültekintőnek kell lenni, ha úgy tűnik, mintha egy híresség, influencer vagy kormányzati hivatal támogatná őket.
  • Ha váratlanul keresnek meg telefonon, e-mailben vagy a közösségi oldalakon keresztül egy befektetési lehetőséggel kapcsolatban.
  • Ha sürgetnek, hogy gyorsan döntsünk egy befektetésről, és nincs időnk az opciók mérlegelésére.
  • Ha egy képernyőmegosztó vagy távoli hozzáférési eszköz letöltésére kérnek, hogy „támogatni“ tudjanak a befektetési folyamat során. Egy törvényes pénzintézet soha nem kérne ilyet.

Hogyan kerülhető el, hogy befektetési csalás áldozata legyünk?

  • Ellenőrizzük, hogy létezik-e ilyen befektetési cég az Európai Központi Bank (European Central Bank) pénzügyi intézményeket és befektetési alapokat összegző listáján.
  • Keressünk rá a cég nevére az interneten, és hívjunk fel egy független forrásból származó telefonszámot. Keressünk rá, hogy vannak-e más ügyfelektől származó negatív értékelések vagy kommentek, amelyek átverésre utalnak.
  • Ne vegyük fel a telefont hideghívások esetén! Ha egy befektetési lehetőséggel kapcsolatban felhívnak vagy üzenetet küldenek nekünk, a legbiztonságosabb, ha letesszük a telefont, és figyelmen kívül hagyjuk az automatikusan rögzített hangpostaüzeneteket.
  • Legyünk elővigyázatosak! Érdemes beszélni egy megbízható családtaggal vagy baráttal, és megmutatni neki a befektetési lehetőséget. Ő segíthet ellenőrizni, hogy valóban egy legális dologról van-e szó. Ha nincs meggyőződve arról, hogy a befektetés megfelel az egyéni körülményeinknek, kérjünk szakmai tanácsot egy felhatalmazott pénzügyi tanácsadótól még a döntéshozatal előtt.


Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!